Finlandiya ve İsveç Ankara’ya heyet gönderiyor

Türk devletinin NATO üyeliklerini veto etme tehdidinde bulunduğu Finlandiya ve İsveç, çarşamba günü Ankara’ya heyet gönderecek.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesi ve İsveç’in Türk muhalefetini çözmek amacıyla Ankara’ya heyetler göndereceğini açıkladı.

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda düzenlenen bir panelde konuşan Haavisto, "Türkiye'nin terörizmden kaynaklanan bazı güvenlik endişeleri olduğunu anlıyoruz” dedi.

Haavisto, "Bu sorunların çözülebileceğine inanıyoruz. Bazı sorunların doğrudan Finlandiya ve İsveç ile değil, diğer NATO üyeleriyle ilgili olması da olası” diye ifade etti.

Türk devleti resmi açıklamalarında Kürt düşmanlığı üzerinden İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğini istemediklerini belirtiyor. Her iki ülkeden aralarında yazar ve yayıncı Ragıp Zarakolu ile İsveç milletvekili Amineh Kakabaveh’in de olduğu çok sayıda kişinin iadesini istiyor.

Türk devleti Pazartesi günü beş koşul öne sürdü. Bunların başında silah ambargosu dahil İsveç’in Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının kaldırılması ve Kürtlere desteğin kesilmesi geliyor.  Türk devletinin bu şantaj ile ABD’den savaş uçakları satın almak istediğine dair yorumlar da var.