Finlandiyalıların çoğu Türkiye’ye taviz verilmesine karşı

NATO zirvesi öncesinde Finlandiya’da yapılan bir ankete katılanların yüzde 70’i “Şayet Türkiye'nin talepleri karşılanırsa NATO üyeliğine sıcak bakmayız” dedi.

Bugün İspanya’nın başkenti Madrid’de Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi ülkelerin liderlerinin katılacağı zirve başlayacak.

Zirvenin en önemli gündem maddesini, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırıdan sonra NATO’ya girmek isteyen İsveç ve Finlandiya’nın üyelik süreci ve Türkiye’nin bu konudaki itirazları oluşturuyor.

Türk devleti NATO üyeliği karşılığında her iki ülkenin Kürt Özgürlük Hareketi’ne karşı daha fazla mücadele etme ve Helsinki ile Stockholm hükümetlerinin uyguladıkları silah ambargosunu kaldırma şartını öne sürüyor.

Ancak Madrid’deki zirve öncesinde Finlandiya’da yapılan bir ankete katılanların çoğu Türkiye’ye taviz verilmesine karşı çıkıyor.

Finlandiya’nın önde gelen gazetelerinden Helsingin Sanomat’a göre ankete katılanların yüzde 70’i “Türkiye’nin isteklerini karşılayacak tavizler verilmemeli, eğer bu talepler karşılanırsa NATO üyeliğine sıcak bakmayız” görüşünü dile getirdi.

Türkiye’nin taleplerinin yerine getirilmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 14 olarak açıklandı.

SADECE IRKÇI PARTİ YANLILARI TÜRKİYE’Yİ DESTEKLİYOR

Türkiye yanlısı görüş belirtenlerin çoğunun ırkçı Finns Partisi yanlısı oldukları belirtildi. Anketin çıkan bir başka sonuca göre Finlandiyalılar her geçen gün NATO üyeliğine daha fazla destek veriyor.

Geçtiğimiz mayıs ayına göre NATO üyeliğine girilmesini savunan Finlerin oranı yüzde 6 artarak 79'a ulaştı.

Yüzde 11’lik bir kesim NATO üyeliğine karşı çıkarken, “bu konuda kararsız” olduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 10’de kaldı. Finlandiya’da sol ve sosyalist partilerin destekçileri NATO üyeliğine destek vermeyenlerin önemli bir kesimini oluşturuyor.