Fiyasko ile sonuçlanan G7’de neler oldu?

Bu yıl G7 zirvesinin çok zorlu geçeceği biliniyordu. ABD Başkanı Donald Trump’ın son anda sonuç bildirgesinden desteğini çekmesiyle, zirve fiyasko ile sonuçlandı.

Kanada’nın doğusundaki Qubec’te düzenlenen iki günlük G7 zirvesi, sert tartışmalara ve gerilimlere konu oldu. G7, ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya’dan oluşuyor.

Cumartesi günü ABD Başkanı Donald Trump, ani bir şekilde sonuç bildirgesinden desteğini çekti. Oysa, ticari sorunlara ilişkin üst perdede yürütülen çekişmeler sonucunda uzlaşı sağlanmıştı.

TRUMP SON ANDA DESTEĞİNİ ÇEKTİ

Trump ve heyeti, zorlu bir şekilde müzakere edilen 28 maddeli sonuç bildirgesine onay vermişti. Trump, bildirgeden desteğini çekmesini Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun sözlerine bağladı. Kanada da, Avrupa ve dünyanın geri kalanı gibi ABD’nin çelik ve alüminyuma getirdiği gümrük vergilerine maruz kalan ülkeler arasında yer alıyor.

TRUDEAU: GÜMRÜK VERGİSİ HAKARETTİR

Trudeau, zirvede yaptığı konuşmada ABD’nin gümrük vergilerini, iki ülke arasındaki tarihsel ilişkiler göz önüne alındığında “hakaret” olduğunu söyledi. Trudeau da Avrupa Birliği gibi Temmuz ayında misillemede bulunacaklarını açıkladı.

Kanada Başbakanı, “Kanadalılar kibar ve makul insanladır ama itilip kakılmaya izin vermeyeceğiz” dedi.

G7’de hazırlanan sonuç bildirgesi, mevcut krize çözüm getirmiyordu ancak gerilimin yatışması ve diyalog yönünde bir adım olarak tüm taraflar tarafından selamlanmıştı.

Trudeau’nun açıklamasından bir kaç saat sonra ABD’nin milyarder başkanı Trump, Twitter mesajında zirvedeki temsilcilerine sonuç bildirgesindeki mührü çekme talimatı verdiğini belirtti. Trump, Trudeau’yu ayrıca “düzenbaz ve zayıf” olarak nitelendirdi. Oysa Trump, bu açıklamasından bir önceki gün, Kanada ile ilişkilerinin tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar iyi olduğunu savunmuştu.

TRUMP’DAN AVRUPA OTOMOBİLLERİNE GÜMRÜK TEHDİDİ

ABD Başkanı bununla da yetinmeyerek, ABD’ye ithal edilen Avrupa ve yabancı marka otomobillere de gümrük vergisi koymakla tehdit etti. Bu sektör, ticari ilişkilerde çelik ve alüminyumdan çok daha önemli bir yere sahip.

Trump, sonuç bildirgesini yırttığında G7 yöneticileri La Malbaie kentini terk etmişti. Kanada Başbakanı Trudeau bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, zirve sırasında kullandığı ifadeleri tekrarladı. Almanya hükümeti sözcüsü, sonuç bildirgesinde kolektif olarak üzerinde anlaştıkları maddeleri desteklediklerini söyledi.

Trump’ın otomobil vergisi tehdidinin hayata geçirmesi halinde en fazla etkilenecek bölge Avrupa olacak. Avrupa markaları ABD’nin yabancı pazarda ilk sırada yer alıyor. Almanya özellikle bu durumdan endişe duyuyor. Zira Alman otomobilleri, değer bakımından ABD’ye ihraç edilen otomobillerin dörtte birini temsil ediyor. Lüks otomobillerde, Alman markalarının pazar payı yüzde 40 olarak ifade ediliyor.

ABD İLE AVRUPA ARASINDAKİ GÜMRÜK FARKI

Avrupa ile ABD arasındaki gümrük vergileri mevcut durumda farklılık gösteriyor. Avrupa, ABD dahil AB dışından gelen otomobillerden yüzde 10 gümrük vergisi alıyor. ABD’de ise Audi, Volkswagen ve diğer yabancı otobiller yüzde 2.5 gümrük vergisine tabi tutuluyor.

Trump’ın ticari sorunlar danışmanı Peter Navaro, New York Times gazetesinde yayınladığı bir makalesinde, gümrük vergileri arasındaki farka işaret ederek “Almanya’nın, bizim onlara ihraç ettiğimizden üç kat daha fazla otomobili bize satması şaşırtıcı değil” dedi.

NEW YORK’TAKİ MERCEDESLER TRUMP’I RAHATSIZ EDİYOR

Trump’ın da sık sık özel konuşmalarında New York’ta aşırı Mercedes görmekten ve buna karşın Avrupa sokaklarında yeteri kadar Amerikan otomobilinin olmamasından yakındığı belirtiliyor.

RUSYA ANLAŞMAZLIĞI

G7’deki anlaşmazlıklardan biri de Rusya oldu. Trump, Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanması ardından G7’den çıkarılan Rusya’nın geri alınmasını önermişti ancak bu talep reddedildi. G7, Moskova’yı “demokratik sistemleri sabote etmekten” vazgeçmeye çağırdı.