Fransa, anlaşmasız Brexit planını başlattı

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden anlaşmasız çıkış halinde yaşanacak gelişmelere karşı hazırlık kapsamında kendi planını devreye koydu.

Başbakan Edouard Philippe, “Hükümetin sorumluluğu, ülkemizin hazır olması, vatandaşlarımızın çıkarlarının korunması ve savunulmasıdır” dedi.

Başbakana göre bu plan, “hakların kesintiye uğramaması, vatandaşlar veya şirketlerin haklarının korunması amacıyla yasal ve hukuki tedbirler” içeriyor.

Salı günü Birleşik Krallık Avam Kamarası, 202 oya karşı 432 oyla Londra ve Brüksel arasında müzakere edilen Brexit anlaşmasını reddetmişti. Bu oylamadan hemen sonra muhalefetteki İşçi Partisi, Başbakan Theresa May hükümetine karşı gensoru önergesi vermişti. May’in Pazartesi gününe kadar bir “B planı” sunması gerekiyor. Başbakanın önünde sadece iki seçenek var. Ya Brüksel’e dönerek yeniden müzakere edecek, ya da 29 Mart olarak öngörülen AB’den çıkış tarihinin ertelenmesini isteyecek.

Avam Kamarası’nın Brexit anlaşmasını reddetmesi, anlaşmasız ayrılık olasılığına da kapı açtı. Bu durum özellikle ekonomik çevreleri endişelendiriyor. Fransa hükümeti de bu endişeden yola çıkarak, kendi planını devreye koydu.

Ulusal Meclis’te Çarşamba günü verilen onaydan sonra bu Perşembe günü Senato’nun da planı nihai olması için onayını vermesi gerekiyor.

Avrupa Birliği Ekonomik ve Mali İşleri Komiseri Pierre Moscovici, France 2 kanalına yaptığı açıklamada, “Hiç kimse anlaşmasız Brexit istemiyor, ama buna yaklaşıyoruz, tehdit şimdi daha güçlü, bu açıktır” dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Brexit’in iptal edilmesini tavsiye etti. Tusk, “Eğer bir anlaşma imkansız ise ve kimse anlaşmasız bir çıkışı istemiyorsa, tek mevcut çözümün hangisi olacağını söylemeye kim cesaret edebilecek?” dedi