Fransa, Audin’ın kaybedilmesindeki sorumluğunu tanıyacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir savaşı sırasında işkence gören ve kaybedilen komünist aktivist Maurice Audin’a ilişkin devlet sorumluluğunu kabul edecek.

İktidardaki çoğunluk milletvekili ve matematikçi Cédric Villani, France Inter radyosuna yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron’un Cezayir bağımsızlığı lehine mücadele eden Fransız komünist militan Maurice Audin’ın kaybedilmesinde devletin sorumluluğunu tanıyacağını söyledi.

Villani, Macron’un Audin’ın dul eşinin evine ziyarette bulunacağını da söylerken, “tarihi bir an” dedi.

Audin’ın ailesine yakın bir isim olan Villani, “Macron, gerçekte Maurice Audin’ın bir sistem mağduru olan herkesin bir parçası olduğunu tanıyacak” dedi.

Audin, 11 Haziran 1957’de Cezayir savaşı sırasında, bu ülke halen Fransız sömürgesindeyken, evinde gözaltına alınmıştı. O dönem 25 yaşında olan matematikçi Audin, Cezayir Komünist Partisi’nin silahlı hücre üyelerini evinde barındırmakla suçlanıyordu.

Audin, başkent Cezayir’in El Biar mahallesindeki bir villada defalarca işkenceye maruz kaldı. On gün sonra eşi Josette Audin’a, resmi bir ifadeyle Maurice Audin’in bir nakil sırasında kaçtığı söylendi. Bu resmi yalan, 2014 yılında dönemin Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bir açıklamasıyla bozuldu. Hollande, Audin’in firar etmediğini, tutukluluğu sırasında öldüğünü belirtmişti.