Fransa’da Çin’e çalışan gizli ajanlar tartışması büyüyor

Çin Halk Cumhuriyeti ile Fransa arasında aylardır gizli tutulan bir ajan krizinin detayları yeni yeni kabul edilirken, iki ajanın Çin’e bilgi vermiş olması ihtimali Paris hükümetini endişelendiriyor.

Fransa Dış istihbarat örgütü DGSE’nin iki ‘eski ajanının’ Aralık ayında bir yabancı istihbarat örgütüyle çalışma şüphesiyle tutuklandıkları ortaya çıkmıştı. Le Monde gazetesi ile TMC kanalında Perşembe günü yapılan haberlerde verilen bu bilgi, dün Fransa hükümeti tarafından kısmen kabul edilmek zorunda kalındı.

İki ‘eski ajanın’ Çinli ajanların takibine takıldıkları ve bağlantı kurdukları iddia edilirken, söz konusu buluşmaların 2016-2017’de gerçekleştiği tahmin ediliyor. Fransız ajanların o dönemde görevde olmuş olmaları nedeniyle Çinli ajanlara devletin önemli bilgilerini sızdırmış olmalarından endişe ediliyor.

HÜKÜMET ÇİN’İN ADINI ANMADAN KABUL ETTİ

Medyanın ortaya çıkarmasıyla birlikte olayı kabul etmek zorunda kalan Fransa hükümeti, ajanların Çin için çalıştığı iddiasını ise yanıtsız bırakmayı yeğledi. Zira Çin Fransa’nın en önemli ticari partnerlerinden biri.

Savunma Bakanlığı’nın yerine kurulan Silahlı Kuvvetler Bakanlığı, normal şartlarda gizlice çözülen bu sorunu kabul etmek zorunda kaldı. Bakan Florence Parly adına yapılan açıklamada, tutuklanan kişilerin şimdi emekli olduklarını ancak öncesinde DGSE ajanı olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, olayın ‘oldukça ağır’ olduğunu ve yargı tarafından gerekenin yapılacağını belirtmekle yetindi.

ÇİN’İN ‘HABERİ YOK!’

Fransa’da gündemde olan eski ajanların Çin’e çalıştıkları iddiası beklendiği üzere resmi olarak reddedildi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ‘olaydan haberlerinin olmadığını’ savundu.

RUSYA FRANSIZ BAKANIN KABİNESİNE KADAR SIZMIŞ

İç istihbarat örgütü DGSI tarafından yürütülen soruşturmanın Fransa’daki yabancı istihbarat örgütlerinin faaliyetlerinin sadece çok basit bir örneği olduğu bildiriliyor.

Mediapart haber sitesindeki bir habere göre, Rus savunma istihbaratı GRU tarafından şimdiki Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Savunma Bakanı olduğu dönemde kabinesine bir köstebek yerleştirilmişti. Bu ajanın ne olduğuna dair bilgi ise yok.

Çin’in ise özellikle Konfiçyüs enstitüleri, üniversite öğrencileri ve stajyerler aracılığıyla Fransa’daki birçok ekonomik bilgileri sızdırdığı iddia ediliyor. ABD’nin Çin’e yönelik suçlamalarına benzer bir şekilde birçok laboratuvardaki ‘çok gizli’ prototiplerin fotoğraflandığı da iddialar arasında.