Fransa’da anket: Aşırı sağcılar üçte bir oya sahip

Son haftalarda Sarı Yelekliler eylemleriyle sarsılan Fransa’da yapılan son bir ankete göre, Mayıs ayındaki AP seçimlerinde aşırı sağcılar ve ‘ulusal egemenlik’ yanlıları ciddi bir üstünlük sağlayacak.

17 Kasım’dan bu yana devam eden Sarı Yelekliler eylemiyle Emmanuel Macron ve partisi LREM’in ‘zenginlerin iktidarı’ imajı halk nezdinde giderek daha fazla kabul görüyor. Hafta içinde Strasbourg’da DAİŞ üyesi olduğu tahmin edilen bir kişinin 4 kişiyi katletmesi de aşırı sağcılar için propaganda zeminini güçlendiriyor.

AŞIRI SAĞCILAR BİRİNCİ PARTİ

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yüzde 20’nin altına düşen popülarite oranıyla iyice zayıfladığının anlaşıldığı bir ortamda yapılan son bir anket, bugün seçim olması halinde hükümet ve merkez partilerin ciddi bir yenilgi alacağını gösteriyor.

Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde Ifop şirketi tarafından yapılan ankete göre, Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) adlı parti oyların yüzde 24’ünü alacak. Macron’un partisi LREM ise sadece yüzde 18’lik bir oy oranına ulaşabilecek.

1958’den bu yana aralıklarla 40 yıldan fazla bir süre iktidar olmayı başaran sağ partilerin devamı olan Cumhuriyetçiler (LR) ise sadece yüzde 11 oy alabilecekler. Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki sol Boyun Eğmeyen Fransa (FI) partisinin yüzde 9, Yeşiller Ekoloji Avrupa (EELV)’nin yüzde 8,5, Sosyalist Parti’nin (PS) yüzde 4,5 ve PS’ten ayrılan Benoit Hamon’un kurduğu Génération.s adlı hareket ise yüzde 3,5 oy oranında kalıyorlar. Sol partilerin oy oranının toplamda yüzde 25’lerde kalması dikkat çekiyor.

Aynı ankete göre, AB karşıtı Fransa’nın ‘ulusal egemenliğini’ savunan Nicolas Dupont-Aignan’ın oluşturacağı listelerin yüzde 8 oy alacağı tahmin ediliyor. Ankette, merkez sağ UDI’nin yüzde 3, aşırı sağcı RN’den kopan Florian Philippot’nun kurduğu Yurtseverler (Patriotes) adlı partinin de yüzde 1 oy alacağı öngörülüyor.

AP SEÇİMLERİNDE ÜÇTE BİR AVRUPA KARŞITLARINA OY VERECEK

Ifop anketinde irili ufaklı tüm sol partilerin oy oranları yüzde 30’un altında kalırken, AB karşıtı ve göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen Le Pen, Dupont-Aignan ve Philippot’nun partilerinin oy oranları endişe verici boyutlara ulaşıyor. Üç liderin partilerinin toplamda yüzde 33 oy aldıkları görülüyor.

Diğer irili ufaklı AB karşıtı aşırı sağcılar haricinde bu üç liderin partilerinin 2014’deki AP seçimlerinde oy oranları yüzde 29’un altındaydı.

Aşırı sağcı Marine Le Pen 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Nicolas Dupont-Aignan’ın da desteğiyle ikinci turda yüzde 34 oy oranına ulaşmıştı. Ancak bu sonuçlarda seçimlere katılımın yüzde 75’te kalmasının da etkisi vardı.