Fransa’da aydın ve sanatçılardan göçmenler için manifesto

Fransa’da aydın ve sanatçılardan oluşan 150 dolayında kişi göçmenlerin karşılanması için bir manifesto yayınladı. Bu çağrıya 3 bini aşkın kişi imzaları ile destek verdi.

Avrupa’da Aquarius isimli gemide bulunan 58 göçmen konusundaki tartışmalar devam ederken Fransa’da 150 dolayında aydın ve sanatçı, “Göçmenleri karşılamak için manifesto” başlığı ile bir çağrı yayınladı.

Aşırı sağcı fikirlerle hiçbir uzlaşıya gitmeden göçmenlerin kabul edilmesini isteyen çağrıcılar, göçmenlerin yeniden “şamar oğlanı” olduğu döneme dönüldüğü tepkisinde bulundular.

Bu çağrı, insani gemi Aquarius ve 58 göçmenin kaderi üzerine pazarlıklar ve tartışmalar yürütüldüğü sırada Regards, Politis ve Médiapart sitelerinde yayınlandı.

Geminin sonunda Malta’ya demir atacağı ve göçmenlerin buradan hareketle dört ülke arasında paylaştırılacağı bildirildi.

Aydın ve sanatçıların çağrısına change.org sitesi üzerinde 3 bini aşkın kişi de imzaları ile destek verdi.

Gelecek on yıllarda gönüllü veya zorla göçlerin yayılacağı, savaş ve iklim felaketleri nedeniyle mültecilerin sayısının artacağına dikkat çekilen manifestoda, “Ne yapacağız? Sınırları kapatmaya ve en yoksulların en yoksul olanlar tarafından ağırlanmasına mı izin vereceğiz? Bu ahlaki olarak onursuzca, mantıksal olarak aptalcadır” denildi.

Aşırı sağcı fikirlere pirim verilmemesini isteyen çağrıcılar, merkez sağın da sık sık bu fikirlerle aynı çizgiye geldiği, solun bir kısmını dahi etkilediği eleştirisinde bulundu.

Manifestoda, “Aşırı sağa, doğru soruları onların sorduğu inancını bir hediye olarak sunmayacağız. Onların bu sorularını ve cevaplarını reddediyoruz” denildi.

Çağrıcılar, ücretleri etkileyenin göçmen emek gücü olmadığını, bundan giderek evrenselleşen rekabet kuralları, rantabilite ve iğreti koşulların sorumlu olduğuna vurgu yaptı.