Fransa’da çiftçi isyanı: Paris kuşatması başlıyor

Fransa’da Başbakan Gabriel Attal’ın ilk açıklamalarından tatmin olmayan çiftçiler Paris’i kuşatmak için harekete geçti. Hükümet 15 bin polisi seferber etti. Çok sayıda noktada blokaj eylemleri var.

Ulusal Çiftçi Sendikaları Federasyonu (FNSEA) ve Genç Çiftçiler (JA) bugün saat 14:00'te başlamak üzere başkent çevresinde sekiz abluka noktasıyla "Paris'in kuşatılması" çağrısında bulundu.

15 BİN POLİS SEFERBER EDİLDİ

Gérald Darmanin, traktörlerin "Paris ve büyük şehirlere" girmesini ve Paris bölgesindeki Rungis pazarı ve havaalanlarının ablukaya alınmasını önlemek için Pazartesi günü 15 bin polis gücü mensubunun seferber etti.

İçişleri Bakanı ayrıca, polis güçlerinden abluka noktalarına müdahale etmemesini, ama güvenceye almasını isterken, polisin “ölçülü” olması gerektiğini söyledi.

HÜKÜMET YENİ ÖNERİLER SUNACAK

Başbakan Gabriel Attal, pazar günü Indre-et-Loire'a yaptığı bir gezi sırasında çiftçilere güvence vermeye çalıştı. Cuma günü açıklanan önlemlerin "çiftçilerin tedirginliğine ve rahatsızlığına cevap vermediğini" kabul eden Attal, "hızlı bir şekilde ilerlemeye kararlı" olduğunu sözlerine ekledi.

Pazar günü öğle saatlerinde BFM-TV'ye konuşan Fransa Tarım Bakanı Marc Fesneau, çiftçilerin öfkesine yanıt verecek yeni tedbirlerin hafta içinde hükümet tarafından açıklanacağını duyurdu.

Birçok çiftçinin artık geçimini sağlayamadığı kırsal kesimde yükselen isyanı bastırmak amacıyla Başbakan cuma günü protestoların beşiği olan Occitanie'de acil önlemleri açıklamıştı.

İLK AÇIKLAMALAR ÇİFTÇİLERİ TATMİN ETMEDİ

Başbakan, protestocuların en acil taleplerinden bazılarını kabul etmişti. Bunlar arasında yol dışı dizel (GNR) vergisindeki artıştan vazgeçilmesi, MHE sığır hastalığından etkilenen çiftçilere daha fazla tazminat ödenmesi ve fiyatlarla ilgili EGalim yasalarına uymayan üç tarımsal gıda sanayicisine ağır cezalar verilmesi yer alıyor.

Hükümetin ilk açıklamaları ardından çiftçi hareketi, Fransa genelinde yerel olarak değişen durumlar ve tatmin olduklarını düşünenler ile bir moladan sonra hareketi yeniden başlatmak isteyenler arasında bazı bölünmeler yaşandı. Ancak çiftçilerin eylemleri durmadı.

BLOKAJ NOKTALARI

Ülkenin farklı bölgelerinde traktörlerle yollar kapatılmış durumda. Oise Valiliği, A16 otoyolunun 11 (L'Isle-Adam) ve 16 (Hardivillers) kavşakları arasında kapalı kalmaya devam edeceğini ve A1 otoyolunun Pazartesi günü sabah 9'dan itibaren 11 (Ressons-sur-Matz) ve Francilienne ile 6 numaralı kavşak arasında tekrar kapatılacağını duyurdu.

FNSEA ve Paris Havzasındaki Genç Çiftçiler (JA), Paris'in "kuşatılması" sloganıyla, çevre yolundan birkaç kilometre ya da onlarca kilometre uzaklıktaki ana otoyollar üzerinde zaman sınırı olmaksızın sekiz "abluka noktası" planladı.

Abluka saat 14.00’ten itibaren başlayacak. Abluka noktaları Chennevières (A1), Jossigny (A4), Ourdy (A5), Villabé (A6), Buchelay (A13) ve Longvilliers (A10) gişeleri, Gennevilliers köprüsü ile D311 (A15) arası ve L'Isle-Adam'daki (A16) D301 kavşağı olarak belirlendi.

Lyon çevresinde, Monts du Lyonnais'den salyangoz operasyonu ve ardından otoyol blokajları bildiren Rhône valiliğine göre, hareketliliğin pazartesi günü erken saatlerde yeniden başlaması bekleniyordu. FNSEA ve JA'nın yerel şubeleri "bölge çapında uzantılar” olacağını açıkladı.

FNSEA Başkanı Arnaud Rousseau, RTL radyosuna yaptığı açıklamada "Amacımız Fransa halkını rahatsız etmek ya da hayatlarını zorlaştırmak değil. Amacımız hükümet üzerinde baskı kurarak krizden çıkış yollarını hızla bulabilmektir" dedi.

Eylemler "Paris'ten uzakta" gerçekleştiğinde "mesajın alınmadığını" söyleyen Rousseau, ayrıca günün ilerleyen saatlerinde Başbakan Gabriel Attal ile görüşmesinin "planlandığını" söyledi.