Fransa’da çiftçi isyanı sürüyor, hükümet yeni tedbirler açıklayacak

Fransa'da hükümetin açıklamalarından memnun olmayan çiftçiler eylemlerini sürdürürken, bunlardan bir kısmı seslerini duyurmak için Paris çevresindeki otoyolları kapattı.

Emmanuel Macron'un da aralarında bulunduğu Avrupalı liderlerin bu perşembe günü bir araya geleceği Brüksel'den gelen tavizlere rağmen çiftçiler eylemlerini sürdürüyor.

AB GERİ ADIM ATTI AMA…

Hem Fransa'da hem de birçok komşu ülkede kırsal kesimin Avrupa Birliği politikalarına yönelik artan öfkesi nedeniyle Brüksel yumuşamak zorunda kaldı.

Avrupalı çiftçilerin hoşnutsuzluğu karşısında Avrupa Komisyonu Çarşamba günü iki ana konuda taviz verdi: 2024 yılı için Ortak Tarım Politikası’nın (OTP) getirdiği set-aside yükümlülüklerinden "kısmi" bir istisna tanınması ve Ukrayna'dan özellikle kümes hayvanı ithalatını sınırlayacak bir mekanizmanın tartışılması.

Çok karmaşık Avrupa politikaları, çok düşük gelirler, enflasyon, özellikle Ukrayna ürünlerinden kaynaklanan dış rekabet, yükselen yakıt fiyatları tepkilerin merkezinde yer alıyor.

Ancak AB’nin tavizleri çiftçileri öfkesini dindirmedi. Çarşamba günü Fransız ve Belçikalı çiftçiler "ortaklaşa" iki ülke arasındaki bir sınır kapısını kapatarak serbest ticaret anlaşmalarında yer alan "rekabetin bozulmasını" kınadılar ve "çok güçlü duyurular" yapılması çağrısında bulundular.

Fransa'da çiftçiler Paris çevresindeki otoyollarda da baskıyı sürdürüyor. Çarşamba akşamı dünyanın en büyük tarım ürünleri pazarı olan Rungis pazarını abluka altına almak isteyen çiftçilerin ilk kez gözaltına alındı.  91 kişi, "hasarın" meydana geldiği toptancı pazarına girdikten sonra öğleden sonra geç saatlerde gözaltında tutuldu. Bunların tümü Köylü Konfederasyonu üyelerinden oluşuyor.

BİR BÖLGEDE 50 SÜPERMARKET HEDEF ALINDI

Ayrıca Fransa’nın Haute-Loire bölgesinde aralarında Carrefour, Lidl, Aldi, Casino’nun olduğu 50 dolayında süpermarket hedef alındı.

Çiftçiler, süpermarketlerin "uygunsuz" davranışlarını kınamak amacıyla Haute-Loire'daki dört kasabada gece boyu eylemlerde bulundu. Süpermarketler "yaklaşık 200 traktör" tarafından hedef alındı ve girişleri engellemek için tastik ve çöp römorkları boşaltıldı.

Sendikalar bu koordineli eylemin amacının "çiftçilere boğucu marjlarla çılgınca baskı uygulayan süpermarketlerin uygunsuz davranışlarını kınamak" ve "düzgün ödeme" almak arzusu olduğunu belirtti.

HÜKÜMET YENİ BİR PLAN AÇIKLAYACAK

Eylemlerin büyümesi üzerine hükümet yeni açıklamalarda bulunmaya hazırlanıyor. Başbakan Gabriel Attal, Tarım Bakanı Marc Fesneau, Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ve Ekolojik Dönüşüm Bakanı Christophe Béchu ile birlikte öğle saatlerinde bir basın toplantısı düzenleyecek. Attal'ın, son on gündür harekete geçen çiftçi toplumunun öfkesini yatıştırmak üzere tasarlanan yeni tedbirleri açıklaması bekleniyor.