Fransa’da eylemler: Nakliye çalışanları süresiz greve gidiyor

Fransa’da hükümetin Sarı Yelekliler eylemlerini durdurmak için sunduğu vaatler ikna etmekten uzak kalırken, karayolu taşımacılığında süresiz grev kararı alındı.

17 Kasım’dan bu yana akaryakıt zamlarını protesto ile başlayan ve dar ve orta gelirli kesimlerin gasp edilen haklarını savunmaya odaklanan Sarı Yelekliler eylemi, hükümetin dün açıkladığı bazı önlemlerle de sonlanacağa benzemiyor. Cumartesi günü yeniden ülke sokağa inilmesi beklenirken, taşımacılık sektörü çalışanlarının maaşlarındaki gaspa karşı da süresiz greve gidiliyor.

Ülkenin önde gelen sol sendikalarından CGT ile FO tarafından yapılan açıklamada, karayolu şoförlerinin maaş gasplarına karşı Pazar gecesi saat 22.00’den itibaren süresiz greve gidileceği duyuruldu. Böylelikle CGT’nin daha önce 14 Aralık olarak duyurduğu eylem takvimi de erkene alınmış oldu.

ÇALIŞANLARIN MAAŞLARINDA CİDDİ KAYIP

2016 yılında çıkarılan bir kararname ile karayolu taşımacılığında çalışan şoförlerin fazla çalışma saatlerinin ek yüzde 25 ila yüzde 50 arasında ödenmesi öngörülmüştü. Ancak Fransa’da idari kararlarda yetkili merci olan Devlet Konseyi, bu kararnameyi iptal etmiş ve fazla mesai saatlerine ek yüzde 10 maaş ödenmesini kararlaştırmıştı.

FO sendikasına göre, Devlet Konseyi’nin aldığı karar nedeniyle ayda onlarca saat ek mesai yapan şoförler aylık 300 ila bin 200 euro arasında gelir kaybı yaşayacaklar.

FO ve CGT sendikaları, ilk günlerdeki mesafeli duruşlarına rağmen 17 Kasım’da başlayan Sarı Yelekliler eylemine destek verme kararı almışlardı.