Fransa'da ‘insan seli’ eylemi

Fransa'da 60'tan fazla sendika, dernek ve partinin Cumhurbaşkanı Macron'un politikalarına karşı ortak organize ettiği, “insan seli” adı verilen protesto gösterilerine on binlerce insan katıldı, genel grev çağrısı yapıldı.

Başta Paris olmak üzere toplam 80 merkezde düzenlenen eylemlere sendikalar, partiler, kitle örgütleri, dernekler ve çeşitli kurumlar (La France Insoumise, PCF, EELV, Générations, NPA...CGT, Solidaires, Sud PTT, Unef, Attac, Amis de la terre, Les Mouvement de la paix, Ptb) katıldı.

Paris Gare de l'Est'te startını alan ve Bastille meydanına doğru yürüyüşe geçen kitle Macron’un politikalarını protesto etti.

Polis, eylem başlamadan yaptığı üst aramalarında siyah elbise ve maske taşıdıkları gerekçesiyle 24 kişiyi gözaltına aldı.

Eylemciler üniversite reformunu, demiryolu işçilerinin statüsü ile ilgili değişikliklere gidilmesini, Air France çalışanlarının ücretleri, yeni mülteci yasası, ZAD polis saldırısı, işten atılmalar, sosyal kesintilerin artması gibi konular ile ilgili protestolarını dile getirilirken, bu politikaların sahibi Macron'un gitmesi talep edildi.

Fransa'nın Lille, Marsilya, Toulouse ve Poitiers kentlerinde de kitlesel eylemler yapıldı.

Nantes kentinde yapılan eylemde Antikapitalistler ve polis arasında çatışma yaşandı.

Eylemde ZAD direnişinde yer alan ve gaz bombalarını toplarken yaralanan arkadaşlarını unutmadıklarını gösteren eylemciler “Maxime seni unutmadık”, “katil polis” sloganlarını attı. Bazı eylemciler Maxime ile dayanışma da olduklarını göstermek için kırmızı eldiven taktı.