Fransa’da Macron politikalarına karşı 12’inci eylem günü

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetinin politikalarına karşı çıkan emekçiler, bugün 12’inci kez greve gidiyor.

Hükümetin çalışan ve emeklilerin yanı sıra milyonlarca işsizin haklarını savunmak amacıyla bugün ülke genelinde grevler ve eylemler düzenlenecek.

Hükümetin politikalarıyla Fransa’daki ‘sosyal devlet modelini yok ettiği’ eleştirisiyle bir araya gelen çok sayıda sendika, başta demiryolları ve şehir içi ulaşım olmak üzere birçok sektörde grev kararı almıştı. Grev nedeniyle tren seferlerinin önemli oranda aksayacağı öngörülürken, şehir içi ulaşımda da ciddi aksaklıklar yaşanacak.

Eylem günü kapsamında en az 200 kentte gösteriler planlanırken, sendikalar yüz binlerce kişinin katılımını bekliyor.

Ulaşımın yanı sıra birçok şehirde okullardaki kantin ve diğer hizmetlerin aksayacağı öngörülürken, öğrenci ve öğretmenlerin de katılacak olması nedeniyle birçok dersin iptal edileceği tahmin ediliyor.

Fransa’da bir önceki Sosyalist Parti (PS) ile 2007-2012 arasındaki Nicolas Sarkozy ve sağcı UMP hükümetinin politikalarına karşı onlarca genel grev ve eylemlilikler düzenlenmişti. Ancak son yıllarda sendikaların öncülük ettiği eylemlerin neredeyse hiçbiri hükümetlere geri adım attıramadı.

Son olarak Jacques Chirac’ın cumhurbaşkanı olduğu 2006 yılında Başbakan Dominique de Villepin tarafından ‘İlk İstihdam Kontratı (CPE)’ adıyla Çalışma Yasası’nda yapılmak istenen değişiklik haftalarca protesto edilmiş ve hükümet geri adım atmıştı. 2010 yılındaki Emeklik Reformu ile 2016 yılındaki Çalışma Yasası Reformu’na karşı aylarca süren gösterilerde ise sendikaların talepleri milyonlarca sahiplenilmiş, ancak hükümetler yıkıcı politikalarında ısrarcı olmuştu.