Fransa’da milyonlarca kişi sokaklara çıktı

Fransa’da emeklilik reformuna karşı perşembe günü gerçekleşen dokuzuncu ulusal grev gününde sendikalara göre 3,5 milyon kişi sokaklara çıktı.

Ülke genelinde 300’ü aşkın merkezde protesto eylemleri düzenlendi. CGT sendikasına göre eylemlere 3,5 milyon kişi katıldı. İçişleri Bakanlığı ise katılım sayısının 1,08 milyon olduğunu savundu.

Ocak ayından bu yana ulusal düzeyde 9’uncu grev yaşanırken, birçok sektörde günlerdir devam eden grevler var.

Hükümet emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmak için Meclis’te oylamadan kaçınmak için Anayasa’nın 49.3’üncü maddesine başvurmuştu.

Protesto eylemlerinin en büyüğü başkent Paris’te gerçekleşti. CGT’ye göre 800 bin kişi Paris’teki yürüyüşe katıldı.

Paris’te yürüyüşün başlamasından birkaç saat sonra polisle çatışmalar yaşandı. McDonald’s ve Burger King retoranlarının camları kırıldı.

Radikal grup Black Blok da eyleme katılarak uzun süre polisle çatıştı. Birçok noktada ateş yakıldı.

Rouen, Nantes, Lorient, Rennes, Bordeaux, Lyon ve Toulouse gibi kentlerde de çatışmalar yaşandı.

İçişleri Bakanlığı, perşembe günkü yaşanan gösterileri sırasında 457 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Paralel olarak grevler ve blokaj eylemleri de yayılıyor.  Gençler de üniversitelerde blokaj eylemleri yaparak emeklilik reformu karşıtı harekete katıldı. Gençlerin katılması eylemlerin daha da radikalleşebileceği şeklinde yorumlanıyor.

Demiryolları ulaşımı, metro, otobüs, gaz sektörü, limanlar, yakıt istasyonları, havalimanları, atık sektörü başta olmak üzere ülke genelinde çok sayıda sektörde blokaj ve grevler yaşandı. Yakıt istasyonlarının yüzde 15'inde yakıt sıkıntısı yaşanıyor. 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, cuma günü itibariyle havayolu şirketlerinden uçuşların yüzde 30 ila 20’sini iptal etmesini istedi.

Sendikalar 28 Mart’ta yeniden ulusal düzeyde eylemlere çağırdı.