Fransa’da sendikalar demiryolu reformuna karşı direnecek

Fransa’da son günlerde gündemde olan demiryolları ‘reformuna’ ve çalışanların haklarının gasp edilmesine karşı sendikaların direniş çağrıları yayılıyor.

Liberal hükümetin geçtiğimiz hafta yayınlanan bir rapor üzerinden 150 bini aşkın çalışanı ilgilendiren demiryollarındaki reform planları açığa çıkar çıkmaz tepkiler yükselmeye başladı.

Air France’ın eski yöneticisi Jean-Cyril Spinetta’ya hazırlatılan raporda, ağır çalışma şartları nedeniyle 150 bin çalışanın yüzde 92’sine tanınan ‘demiryolu çalışanı statüsünün’ kaldırılması istenmişti. Raporda, toplamda yaklaşık 9 bin kilometrelik bir uzunluğa  sahip olan kırsal kesimlerdeki demiryolu seferlerinin kaldırılması ve demiryollarında 80 yıldan bu yana tekeli elinde bulunduran kamuya ait SNCF’e özel sektörden rekabet çıkmasına izin verilmesi gibi sonuçlar öne çıkarılmıştı.

SENDİKALAR DİRENİŞTE KARARLI

Her ne kadar Başbakan Edouard Philippe tarafından yapılan açıklamada kırsal alanlardaki tren seferlerine Paris merkezli müdahale edilmeyeceği açıklansa da, sendikalar önümüzdeki aydan itibaren greve gideceklerini duyurdu.

Demiryollarında oldukça örgütlü olan CGT sendikasından yapılan açıklamada, 22 Mart’tan itibaren greve gidileceği ilan edildi. Bir diğer sendika CFDT ise, 14 Mart’ta greve gidileceğini duyururken, Unsa ve SUD-Rail gibi sendikaların da katılımıyla bugün bir toplantı yapılacak.