Fransa’da şimdi de Macron’un hedefindeki memurlar grevde

Fransa’da demir ve havayolları çalışanlarının haftalardır belirli günlerde düzenledikleri grevlerin ardından bugün de memurlar greve gidiyor.

Ülkedeki 5,7 milyon kamu çalışanının haklarında kısıntıya gitmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetinin ‘reformlarına’ karşı bugün de grev var.

Birçok sendikanın çağrısıyla gidilen grevde memurlara ek olarak demir ve havayolu şirketlerinde de kısmi grev olacak. CGT, Unsa ve CFDT ile SUD-Rail sendikalarının çağrısıyla bugün akşam greve gidecek demiryolu şirketi SNCF şirketi çalışanları gün içinde de memurlarla birlikte sokakta olacak.

Havaalanlarında ise kontrolörlerin greve gitmesi çağrısı nedeniyle sivil havacılık kurumundan Orly, Lyon ve Marsilya’daki uçuşların beşte bir oranında azaltılması tavsiye edildi.

Kamu çalışanlarının grevi nedeniyle otoyollarda, sağlık ve sosyal hizmet sektörlerinde de ciddi aksaklıklar yaşanması bekleniyor. Sağlık çalışanları da bugün greve gidiyor. Belediyelere bağlı kreşlerden okullara kadar birçok sektörde grevler nedeniyle aksamalar yaşanacak.

KAMU ÇALIŞANLARI NEYE KARŞI ÇIKIYOR?

Fransa’da kamuda 5,7 milyon kişi çalışıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, çalışan sayısını 2022 yılına kadar 120 bin azaltmayı hedefliyor. Macron, devlet kurumlarındaki çalışan sayısını 50 bin, yerel yönetimlerde ise 70 bin azaltmak istiyor.

Memurlar ve diğer kamu çalışanlarının maaşlarına 2016’dan bu yana yıllık sadece yüzde 0,6 zam yapılırken, 2019’da ise zam öngörülmüyor.

Memurlar ayrıca hastalık durumunda ilk raporlu günün sigorta kurumu tarafından karşılanması kuralının kaldırılmasına karşı çıkıyor.

Sendikalar, kamu hizmetlerinde yapılan bu kıyımların halkın hizmet hakkını yok edeceğini savunuyor.