Fransa'da solcu lider Melenchon'un evine polis baskını

Fransa’da solcu lider Jean-Luc Mélenchon’un evi ve parti binasına polisler tarafından baskın düzenlendi. Mélenchon, baskını telefonu ile canlı olarak yayınlayarak, "siyasi" operasyonun amacının gözdağı vermek olduğunu belirtti.

La France insoummise (LFI-Boyun Eğmeyen Fransa) partisinin lideri ve eski Cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Mélenchon’un evi, parti merkezi ve Sol Parti merkezi polis baskınına uğradı.

Baskını Facebook sayfasında canlı olarak veren Melenchon, ayrıca LFI’nin meclis grubu genel sekreterinin de aralarında olduğu kendisine yakın bir çok isim ve asistanın evlerine baskın düzenlendiğini bildirdi.

Baskınlar, “yolsuzluk ve ihlallerle mücadele merkezi ofisi” tarafından yürütülen iki ön soruşturma kapsamında yapıldı. Soruşturmaların biri, Avrupa Parlamentosu’ndaki parlamenterlerle bağlantılı hayali işlere ilişkin iddialara dayanıyor. İlkin aşırı sağcı Ulusal Cephe’yi hedef alan bu soruşturma daha sonra Temmuz 2017’de Jean-Luc Mélenchon’un dört parlamenter asistanını da hedefine aldı. İkinci soruşturma Mayıs 2018’de açıldı ve bu kez Melenchon’un 2017’deki cumhurbaşkanlığı kampanya hesaplarında düzensizlik olduğu iddialarını içeriyor.

LFI, yaptığı yazılı açıklamada “hayali iş” iddiasıyla yürütülen soruşturmanın aşırı sağcı Sophie Montel’in ihbarı üzerine yapıldığını ve ciddi olmadığını belirtti.

Melenchon da Facebook sayfasında yayınladığı kayıtta, “Bizi yıldırmaya ve korkutmaya çalışıyorlar” diyerek, korkmadıklarını ve her yeri basabileceklerini söyledi.

Operasyonun "siyasi" olduğunu belirten Melenchon, “Bu adalet değil, bu polis değil. Bize karşı böyle bir aygıtın harekete geçirilmesini hak etmiyoruz. Bir çeteyi tutukluyorlarmış gibi davranıyorlar” diye tepki gösterdi.

“Biz dürüst insanlarız” diyen solcu lider şunları ekledi: “Göreceksiniz yarın, tıpkı Lula’ya (Brezilya eski Cumhurbaşkanı) ve herkese yaptıkları gibi beni içeri atmak için bir bahane bulacaklar. Yeni teknikleri bu.”

KÜRT ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNE DESTEĞİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Jean-Luc Mélenchon, aynı zamanda Kürt özgürlük mücadelesine verdiği destekle de dikkatleri üzerine çekiyor. Melenchon, Fransa’da düzenlenen çok sayıda Kürt etkinliğine katılırken, açık bir şekilde desteğini de dile getirdi.

10 Mart'ta yayınladığı bir görüntülü mesajda, Efrîn'e yönelik işgale tepki göstererek, Erdoğan için "diktatör" derken, Kürtlerin mücadelesi ile dayanışmasını ifade ediyordu.