Fransa’da Yahudi düşmanlığı: Irkçı gruplar lağvedilecek 

Hafta sonunda bir Yahudi mezarlığına yapılan ırkçı saldırının gündemde olduğu Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron, son yıllarda giderek güçlenen üç ırkçı dernek ve hareketin yasaklanması talimatı verdi.

Fransa Yahudi Kuruluşları Temsil Konseyi (CRIF) tarafından verilen yıllık yemeğe katılan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Yahudi düşmanlığına karşı mücadelede kararlı olduğunu savundu.

IRKÇI ÜÇ GRUP LAĞVEDİLECEK

Özellikle internet üzerinden antisemitist söylem ve saldırıların arttığına dikkat çeken Macron, farklı ‘maskeler’in arkasına gizlenen kesimlere karşı hareket zamanının geldiğini söyledi. “Eylem zamanı gelmiştir” diyen Macron, İçişleri Bakanı’ndan Yahudi düşmanı ve ırkçı söylemleriyle öne çıkan üç grubun lağvedilmesini istedi. Macron, bu grupların ‘Bastion social’ adlı sözde sadece Fransızlara yardım amaçlı kurulan dernek ile ‘Blood and Honour Hexagone’ ve ‘Combat 18’ olduklarını söyledi.

Ülkedeki kanunlara rağmen ırkçı saldırı ve söylemlerin devam ettiğini söyleyen Macron, özellikle sosyal medya organları üzerinden nefret söylemine karşı mücadele edileceğini vaat etti. Macron’un partisinden Laeticia Avia tarafından hazırlanan bir yasa tasarısında anti-semitist söylemlerin internetten silinmesini ve sosyal medya platformlarının sorumluluk almaya zorlanmasını öngörüyor.

ANTİ-SİYONİZM MASKELİ YAHUDİ DÜŞMANLIĞI

Emmanuel Macron, ülkesindeki geleneksel Yahudi düşmanlığının yanında daha ziyade radikal İslamcı çevrelerde Filistin’deki katliamları bahane ederek geliştirilen ‘anti-siyonizm maskeli’ Yahudi düşmanlığının da yayıldığını savundu.

Geleneksel yıllık yemeğe ev sahipliği yapan CRIF Başkanı Francis Kalifat ise, ülkedeki mevcut ırkçılık ve Yahudi düşmanlığına ilişkin yasalara ‘İsrail karşıtlığı’ veya ‘anti-siyonizmin’ de suç olarak eklenmesini talep etti. Kalifat, Yahudi düşmanı bazı kesimlerin ‘kelime oyunlarıyla’ yasalardan kaçmaya çalıştığını savundu. Ancak bu talebin hukuki olarak karşılanmasının mümkün olmadığı düşünülüyor.

Fransa’da Yahudi düşmanı saldırıların geçtiğimiz yıla oranla dörtte üç oranında arttığı duyurulmuştu. Son olarak hafta sonunda Alsace bölgesine bağlı Quatzenheim’daki bir Yahudi mezarlığına ‘Alsace’lı Kara Kurtlar’ adlı bir grup tarafından mezar taşlarına sprey boyayla Nazi Almanyası’nın sembolü olan gamalı haç çizilmişti.