Fransa’dan İran’a seyahat uyarısı; Almanya ‘ihtiyatlı’

Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ardından artan gerginlik nedeniyle Fransa’dan vatandaşlarına ‘İran’a gitmeme’ uyarısı gelirken, Almanya bu konuda henüz çekinceli davranıyor.

ABD’nin Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü saldırısı ardından gerilen ortamda İran’a seyahatler konusunda uyarılar da gelmeye başladı.

Uzun süreden bu yana İran’a seyahat uyarısı yapılan Amerikan vatandaşlarına ek olarak Fransa’dan da benzer bir uyarı geldi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran’a gidecek Fransız vatandaşlarının ‘oldukça değişken’ bir durumla karşı karşıya kalacakları uyarısı yapıldı.

Açıklamada, İran’ı terk etme imkânı bulunmayan Fransız vatandaşlarının ise ‘oldukça dikkatli davranmaları’ istendi. Açıklamada ayrıca İran ve Irak içindeki hareketlerini sınırlandırmaları ve kalabalıkların olduğu alanlardan uzak durmaları tavsiyelerine yer verildi.

ALMANYA KISITLI UYARIDA KALACAK

Öte yandan tavrı merak edilen ülkelerden Almanya’da ise henüz İran veya Irak’a yönelik kesin bir seyahat uyarısı yapılmaması dikkat çekiyor.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, sadece Irak’taki durumun Süleymani’nin öldürülmesi ardından ‘değişken’ olduğuna yer verildi. Almanya’nın bu uyarısının Güney Kürdistan dışındaki Irak topraklarına yönelik olduğu da belirtildi.

Açıklamada, İran’a yönelik ise sadece ‘zorunlu olmayan’ seyahatlerin ertelenmesi tavsiye ediliyor.