Fransa’dan Rojava’da ‘uluslararası mahkeme’ açıklaması

Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu, DAİŞ çetelerinin bölgede yargılanması için uluslararası mahkeme kurulması çağrısında ilk tepkiler geldi.

Fransa, uluslararası bir mahkeme kurulması fikrine çekince koydu. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, “Bu tür özel bir uluslararası mahkemenin kurulması karmaşık bir operasyondur. Hayata geçirilmesi hukuksal ve pratik zorluklar ortaya çıkarıyor” dedi.

AFP’ye göre sözcü, uluslararası mahkeme konusunda “Fransa DAİŞ savaşçılarının suçu işledikleri yerde yargılanmalarına öncelik veriyor. Bu hem bir adalet hem de güvenlik sorunudur” diye ekledi.

ABD ise şimdilik böyle bir mahkemenin kurulması fikrini gündeme almak istemiyor. ABD’nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey, “Bu aşamada bunu incelemiyoruz” derken, önceliklerinin “ister suç işlemiş olsun ister olmasın ülkelerin kendi vatandaşlarını almaları için baskı yapmayı” öncelik olarak belirlediklerini söyledi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sözcüsü Luqman Ehmê, 25 Mart günü yaptığı bir açıklamada uluslararası toplumu sorumluluğa çağırarak, tutuklanan “teröristler için harekete geçilmesi gerektiğini” söylemişti. 

Ehmê, “Özellikle, vatandaşları DAİŞ içinde bulunan ülkelerin bu kişileri almaları gerekiyor. Ancak maalesef konuya ilişkin herhangi bir yanıt almış değiliz” demişti. 

Çete mensuplarının Kuzey ve Doğu Suriye’de yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulması gerektiğini ifade eden Ehmê, “Bu mahkemenin, suçun işlendiği bölgede kurulması gerekiyor. Böylece adil ve uluslararası hukuk çerçevesinde bir yargılama mümkün olabilir” ifadelerini kullanmıştı.