Fransa kaynıyor, hükümet çıkmazda!

Fransa’da 5 Aralık’ta emeklilik reformuna karşı grev devam ederken, bu Salı günü yeniden yüzbinlerce kişinin sokaklara çıkması bekleniyor. Ulaşımda kaos var.

Sendikaların emeklilik reformuna karşı eylemleri hükümeti zamansız yakaladı. Hükümet, reforma ilişkin planını hızlandırarak, bu Çarşamba günü açıklaması bekleniyor.

Sendikalar ise eylemleri sürdürmekte kararlı. Sol parti ve hareketler de eylemleri destekliyor. Benzer şekilde çevreciler de “gezegen yoksa emeklilik de yok” sloganı ile toplumsal hareket içerisinde yer alıyor. Bir çok mücadele, emeklilik reformuna karşı hareket içerisinde buluşmuş durumda.

5 Aralık’ta sendikalara göre 250 bini Paris’te olmak üzere ülke genelinde 1,5 milyonu aşkın kişi sokaklara çıktı. O günden beri grev devam ediyor. Özellikle ulaşımda kaotik bir durum var. Her sabah, Paris bölgesinde yüzlerce kilometrelik araç kuyruğu oluşurken, çalışır haldeki az sayıda trenler tıka basa doluyor.

Bu Salı günü yeniden yüzbinlerce kişinin sokaklara çıkması bekleniyor. İşçi sendikaları ile lise ve üniversite öğrencilerini temsil eden birlikler, ortak grev ve eylem çağrısında bulunmuşlardı. Üniversiteler kapalı kalırken, diğer okullarda eğitim ciddi oranda aksadı.

Ulusal demiryolları kuruluşu SNCF’de tren seferleri ağır bir şekilde etkilendi. Paris bölgesinde trenlerin sadece yüzde 20’si sefer yapabiliyor.

Paris’teki toplu ulaşım ağı RATP’deki durum ise Pazartesi günkü duruma benziyor. 16 metro hattından 10’u tamamen kapalı durumda. Ayrıca 25 otobüs deposundan 7’si grevciler tarafından bloke edildi. Sabah saatlerinde otobüs seferleri büyük oranda azaldı.

Hava ulaşımında da, sivil havacılık genel müdürlüğü şirketlerden uçuşlarını yüzde 20 oranında azaltmalarını istedi.

Ülkedeki sekiz rafinerinin yedisi de grevciler tarafından bloke edildi. Bloke edilen rafinerilerin Esso ve Total gruplarına ait olduğu bildirildi. 

Hastane çalışanları ise emeklilik reformu karşıtı protestoların ortasında, tedavi olanaklarının kötüleşmesine karşı ve daha iyi çalışma koşulları için süresiz grev çağrısında bulundu.

Başbakan Edouard Philippe’in Çarşamba günü emeklilik planını açıklaması beklenmeden, sendikalar Perşembe günü yeniden ulusal çapta sokaklara çıkma kararı aldı.

CGT sendikası genel sekreteri Philippe Martinez, France 2 kanalında yaptığı açıklamada “Emeklilik sisteminin kırılmaya değil iyileştirilmeye ihtiyacı var” dedi. Martinez, “Macron’un projesi, herkes kendisi içindir, CFT’nin projesi ise dayanışmadır” diye ekledi. Hükümet, bir çok sektör için ayrıcalıklı emeklilik rejimini kaldırarak, puan sistemine dayalı bir emeklilik sistemi hayata geçirmek istiyor. Sendikalar, reformun çekilmesini istiyor.