Fransa: Kimyasal kullanımı ispatlanırsa Suriye’ye ‘cevap veririz’

CNEWS haber kanalına konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanması halinde ülkesinin ‘cevap vereceğini’ duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki bir soruşturma komisyonunun Salı günü Cenevre’de yayınladığı bir rapora gönderme yapan Le Drian, Doğu Guta’da kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtlar olduğunu kaydetti.

Bu kanıt ve işaretlerin kimyasal silahların kullanılabileceğine de işaret ettiğini savunan Le Drian, “Eğer gelecekte kimyasal silah kullanıldığı görülür, tespit edilir ve bu kimyasal silah ölümlere yol açarsa Fransa’nın cevabı gelecektir” diye uyardı.

Böylesi bir durumda Amerika Birleşik Devletleri’nin de ‘cevap vereceğini’ belirten Jean-Yves Le Drian, kimyasal silah kullanımının engellenmesine dair müdahalenin yapılacağını söyledi. Le Drian, ülkesinin ne tür bir cevap vereceğine ilişkin ayrıntı vermemeyi tercih etti.

BM tarafından hazırlanan rapor öncesinde ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında kimyasal silah kullanılması durumunda Suriye’ye karşılık verilmesinde anlaşıldığı duyurulmuştu.