G7 Zirvesi’nde iklim dışında her konuda uzlaşı sağlandı

ABD ile diğer ülkeler arasındaki ticaret anlaşmazlıkları nedeniyle gerginliğin devam ettiği bir ortamda yapılan G7 Zirvesi’nde iklim dışında kimi konularda uzlaşmanın sağlandığı bildirildi.

Kanada’nın La Malbaie kasabasında yapılan G7 Zirvesi’ne üye ülkeler ABD, Kanada, Almanya, Fransa, Britanya, Japonya ve İtalya’nın devlet ve hükümet başkanları katıldı. Ancak zirvenin en dikkat çeken noktası, ABD Başkanı Donald Trump’ın kapanışı beklemeden ayrılması oldu.

Donald Trump, 12 Haziran’da Singapur’da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la yapacağı zirveyi gerekçe göstererek, G7 Zirvesi’nden ayrılmıştı.

Rusya’nın 2014’te Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı ilhak etmesi ardından toplantılara katılmadığı bilinirken, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’nın tekrardan dahil olarak G8’in oluşturulması talebi destek görmedi.

ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği ek vergiler başta olmak üzere birçok ticari konuda sert önlemler alması nedeniyle devam eden gerginliğin G7 Zirvesi’ne de yansıdığı bildiriliyor.

TİCARİ KONULARDA ‘UZLAŞI’ SAĞLANDI

Zirvenin sonunda bir ‘ortak açıklamada’ uzlaşıldığını söyleyen ev sahibi Kanada Başbakanı Justin Trudeau, bu yılki G7’nin ‘başarılı’ geçtiğini savundu. Trudeau, “Bizim birlikte çalışma kapasitemizden şüpheye düşenleri ikna etmeyi başardık” diyerek, ABD ile var olan sorunların zirveye de yansıdığını kabul etmiş oldu.

G7 olarak ‘korunmacı ekonomik politikalara’ karşı olunduğunun vurgulandığı ortak açıklamada ise, kurallara dayanan uluslararası bir ticaret sisteminin önemine dikkat çekildi. Ayrıca Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) modernize edilmesi konusunda da uzlaşma sağlanırken, daha çok serbest ticaret şartlarının korunmasına yönelik bir uzlaşı söz konusu.

İKLİMDE UZLAŞI YOK

Zirvede iklim konusunda bir uzlaşı sağlanamadı. Geçtiğimiz yıl 2015 Birleşmiş Milletler İklim Anlaşması’ndan geri çekilen Donald Trump’ın dışındaki diğer G7 liderlerinin iklimsel değişiklikler konusunda hemfikir olduğu belirtildi. Ancak ABD’nin tavrı nedeniyle iklim konusunda bir uzlaşı yok.

G7 ülkeleri ayrıca Rusya’nın ‘demokratik sistemlerin temelini kazma’ya son vermesini istedi. Ortak açıklamada, İran’ın da nükleer silah edinmesinin engellenmesi için çalışılacağı vurgulandı.