Gazze’de binlerce kişi İsrail sınırında eylemde

Gazze Şeridi’nde İsrail ile olan sınırda binlerce Filistinli eylem yaparken, çatışmalarda bir Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze’de 30 Mart 2018 tarihinden bu yana her Cuma, sınır hattındaki İsrail bariyerleri yakınında “Büyük geri dönüş yürüyüşü” adıyla protesto eylemleri yapılıyor. Filistinliler, bu eylemlerle İsrail kuşatmasını protesto ediyor ve 1948’de İsrail’in kurulmasıyla topraklarından çıkarılan veya terk etmek zorunda kalan mültecilerin geri dönüşünü istiyor.

30 Mart’ın birinci yıldönümü dolayısıyla bu Cumartesi günü de binlerce kişi sınıra hareket etti.

İsrail, Mısır ve Akdeniz arasına sıkışan Gazze’de binlerce kişi Filistin bayrakları ile sınıra yürüdü. Gazze’nin doğusundaki Malaka’da eylemcilerin çoğunluğu sınır bariyerlerinin uzağında dururken, bazıları bariyerlere onlarca metre yaklaşarak askerlere yönelik taş attı. İsrail ordusu gaz bombaları ve mermilerle karşılık verdi. Günün erken saatlerinde 20 yaşındaki bir Filistinli silahla vurularak hayatını kaybetmesi sonucu çatışmalar şiddetlendi.

Ancak Filistin cephesine yeni bir İsrail-Hamas savaşının patlak vermemesi için şiddetsiz eylem çağrıları yapıldı.

Sınıra binlerce asker konuşlandıran İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, gerekirse büyük bir operasyona hazır oldukları tehdidinde bulundu. Netanyahu, bununla birlikte Mısır’ın arabuluculuğundaki görüşmelere şans vermek niyetini de ifade etti.

Son bir yılda sınır hattındaki protesto eylemleri sırasındaki İsrail ateşi ve İsrail’in roket atışlarını gerekçe göstererek düzenlediği hava saldırılarında 260’a yakın Filistinli hayatını kaybetti. O tarihten beri iki İsrail askeri de öldü. Eylemlerde ayrıca 6 bin Filistinli yaralandı. Hafta içinde yazılı bir açıklama yapan UNICEF’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Müdürü Geert Cappelaere, “Son 12 ay içerisinde, 40 dolayında çocuk bu gösteriler sırasında öldürüldü” demişti.