Gazze için ateşkes müzakereleri: Taraflar birbirini suçluyor

Gazze Şeridi’ne ilişkin ateşkes müzakerelerinde ilerleme sağlanamazken, Hamas İsrail’i, İsrail ise Hamas’ı suçluyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, İsrail Gazze'deki ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesinden Hamas'ı sorumlu tuttu ve Hamas’ın "müzakereleri sürdürmekle ilgilenmediğini" savundu. 

Açıklamada, "Hamas'ın tutumu, bir anlaşmaya varmak amacıyla müzakereleri sürdürmekle ilgilenmediğini açıkça ortaya koymaktadır ve bu tutum ne yazık ki BM Güvenlik Konseyi'nin kararının yol açtığı hasara tanıklık etmektedir" denildi.

Beş buçuk ay süren savaşın ardından Güvenlik Konseyi, İsrail'in yakın müttefiki ABD'nin çekimser kalması ve önceki karar tasarılarını veto etmesinin ardından Pazartesi günü ilk kez Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasındaki savaşta derhal ateşkes talep etti. Washington'un tutumu İsrail tarafından şiddetle eleştirildi.

Pazartesi gecesi Hamas, İsrail'i görüşmelerin şu ana kadarki "başarısızlığından tamamen sorumlu" olmakla suçladı.

Arabulucu ülkeler olan Amerika Birleşik Devletleri, Katar ve Mısır haftalardır Katar'da ateşkes ve İsrail'in elindeki Filistinli tutuklulara karşılık Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını öngören bir anlaşma için görüşmeler yürütüyor. 

AFP’nin haberine göre adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, CIA Başkanı William Burns ve Mosad Başkanı David Barnea'nın Cumartesi günü Katar'dan ayrılarak "ülkelerindeki ekiplerine bu tur görüşmelerle ilgili bilgi verdiklerini" söyledi.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre İsrail ayrıca Hamas'ı "bir kez daha aşırı taleplerini yinelemekle" suçlarken, özellikle de "savaşın derhal sona erdirilmesi" ve "İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi" yönündeki taleplere dikkat çekildi. 

Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail ordusunun başlattığı saldırılar şimdiye kadar Gazze'de çoğu sivil 32 bin 333 kişinin hayatına mal oldu.