Gazze savaşında 142. gün: İsrail’den ateşkes görüşmelerine onay

İsrail savaş kabinesi Gazze'de yeni bir ateşkes için görüşmelerin devam etmesine onay verdi. Yeterli insani yardımın sağlanamadığı Filistin topraklarında ise kıtlık korkusu büyüyor.

Cumartesi akşamı yerel yetkililere ve medyaya göre İsrail savaş kabinesi, Gazze'de yeni bir ateşkes anlaşması ve rehinelerin serbest bırakılması amacıyla son birkaç gündür Paris'te yürütülen görüşmelere devam etmek üzere bir heyetin kısa süre içinde Katar'a gönderilmesine onay verdi.

MOSAD Başkanı David Barnea, Ocak ayı sonunda Amerikalı ve Mısırlı mevkidaşları ve Katar Başbakanı ile görüştüğü ateşkes taslağını takip etmek üzere bir İsrail heyetinin başında Cuma günü Fransa'nın başkentine gitmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi'ye göre İsrail'in bir anlaşmaya varmak için önkoşulu "tüm kadınlardan başlayarak tüm rehinelerin serbest bırakılması".

Başbakanın bu yakın dostu N12 kanalında "Bu tür bir anlaşma savaşın sona erdiği anlamına gelmez" uyarısında bulundu.

Hamas "tam bir ateşkes" ve İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesi çağrısında bulunuyor.

7 Ekim'de Hamas’ın İsrail topraklarına düzenlediği benzeri görülmemiş saldırıda çoğu sivil en az 1.160 kişi ölürken, 250 dolayında kişi kaçırıldı. İsrail'e göre, Kasım sonundaki ateşkes sırasında Filistinli mahkumlar karşılığında yaklaşık yüz kişinin serbest bırakılmasının ardından 130 rehine kaldı ve bunlardan 30 kadarı öldü.

KİTLESEL AÇLIK

7 Ekim saldırısı ardan İsrail tarafından başlatılan saldırılarda Gazze Şeridi ağır bir yıkıma uğratılırken, sivil kayıplar her geçen saat artıyor, insani kriz derinleşiyor. Hamas’a göre şimdiye kadar en az 29 bin 606 kişi İsrail saldırılarında öldü. Bunların çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtiliyor.

BM'ye göre nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan 2,2 milyon kişinin "kitlesel açlık" tehdidi altında olduğu kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde insani durum kötüleşmeye devam ediyor.

AÇ BIRAKMAK BİR SAVAŞ YÖNTEMİ OLARAK KULLANILIYOR

Gazze'nin en güneyindeki Refah terminalinden sızan yardımlar İsrail'in yeşil ışık yakmasına bağlı ancak yıkım ve çatışmalar nedeniyle kuzeye ulaşmak neredeyse imkansız halde.

Cuma günü BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk bir rapor yayınlayarak "tüm taraflarca" gerçekleştirilen "ağır insan hakları ihlallerini" kınadı.

Özellikle İsrail'in "Gazze'ye uyguladığı abluka ve kuşatmayı" kınayan Türk, bunun bir "savaş suçu" olduğunu ve "aç bırakmanın bir savaş yöntemi olarak kullanıldığını" söyledi.

REFAH TEHDİT ALTINDA

Ayrıca Mısır'la olan kapalı sınırdaki Refah'ta, büyük çaplı bir kara harekâtı tehdidi nedeniyle endişeler giderek artıyor. Burada çoğu yerinden edilmiş kişiler olmak üzere en az 1,4 milyon insan operasyon tehdidi altında bulunuyor.

Netanyahu cumartesi günü yaptığı açıklamada "sivil nüfusun tahliyesi de dahil olmak üzere Refah'ta yapılacak operasyonel planları onaylamak üzere hafta başında kabineyi toplayacağını" söyledi.

Cumartesi akşamı kente en az altı hava saldırısı düzenlendi. Hamas Sağlık Bakanlığı, İsrail tarihinin en büyük saldırısında Gazze'de her gün yaklaşık yüz kişinin öldüğünü bildiriyor.