Gazze savaşında son durum

Hamas Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi’nde savaşın başlamasından bu yana çoğu kadın, çocuk ve genç olmak üzere 27 bin 947 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

7 Ekim’de başlayan savaşın 126’ncı gününde yeni bir bilanço açıklayan Hamas Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içerisinde 107 kişinin öldüğünü belirtti.

Bakanlık, savaşın başından bu yana 27 bin 947 kişinin öldüğünü ve 67 bin 459 kişinin İsrail saldırılarında yaralandığını bildirdi.

REFAH’TA SALDIRILAR YOĞUNLAŞTI

İsrail Refah’taki saldırılarını da yoğunlaştırdı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze'nin güneyindeki saldırıyı genişletecekleri açıklamasından sonra İsrail bombardımanında Refah'ta Kuveyt hastanesine göre en az 13 kişinin öldü.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri "savaş suçu" riski olduğunu belirtti. İnsan Hakları Komiseri Volker Türk, "Askeri gereklilikle gerekçelendirilmeyen ve yasadışı ve sebepsiz olarak gerçekleştirilen toplu mülk tahribatı, Dördüncü Cenevre Sözleşmesinin ciddi bir ihlali ve savaş suçu anlamına gelmektedir" dedi.

Gazze Şeridi nüfusunun yarısından fazlası, büyük ölçüde kapalı olan Mısır sınırında yer alan ve aynı zamanda insani yardımın ana giriş noktası olan Refah kentine kaçmış durumda.

Mısır, buraya yapılacak herhangi bir kara operasyonunun ya da sınır ötesine kitlesel göçün, İsrail ile eski barış anlaşmasının 40 yıllık geçmişini tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

Uluslararası insani yardım örgütleri Refah'ta yapılacak büyük bir operasyonun zaten insani bir felaket olan durumu daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu.

ATEŞKES ÇABALARI

Amerika Birleşik Devletleri, Katar ve Mısır, kalan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için yeni bir ateşkes anlaşması müzakere etmeye çalıştıklarını belirtiyor. Hamas savaşın sona ermesini, İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini ve aralarında önde gelen aktivistlerin de bulunduğu yüzlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını talep ediyor.

Binyamin Netanyahu salı günü bu talepleri "hezeyan" olarak niteleyerek reddetti ve İsrail'in Hamas'a 2007'den beri yönettiği toprakların kontrolünü kısmen ya da tamamen veren bir anlaşmayı asla kabul etmeyeceğini açıkladı.

Ancak bölgeye ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bir anlaşmanın hala mümkün olduğunu ve müzakerelerin devam edeceğini söyledi. Bu açıklama, iki yakın müttefik olan ABD ve İsrail arasında ileriye dönük yol konusunda giderek büyüyen bir çatlağın son işareti olarak değerlendirildi. Bir Hamas heyeti perşembe günü daha ileri görüşmeler için Kahire'ye gitti. İsrail Başbakanı, Hamas'la bir anlaşma gerektirse bile rehinelerin ailelerinden ve kamuoyundan giderek artan bir baskı altında.