Gazze savaşının 123’üncü gününde son durum

Hamas Sağlık Bakanlığı, Gazze savaşının 123’üncü gününde verdiği yeni bilançoda İsrail saldırılarında 27 bin 585 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Hamas Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi'nde çoğunluğu kadın, çocuk ve gençlerden oluşan 27 bin 585 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bakanlık son 24 saat içinde toplam 107 kişinin öldüğünü ve savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana 66 bin 978 kişinin yaralandığını bildirdi. Hamas, askeri kayıplar konusunda herhangi bir bilanço vermiyor.

Gazze savaşına ilişkin diğer son gelişmeler şöyle:

*BM Genel Sekreteri Antonio Guterres pazartesi günü yaptığı açıklamada, bazı çalışanlarına yönelik suçlamaların ardından BM Filistinli Mülteciler Ajansı'nın (Unrwa) "tarafsızlığını" değerlendirmek üzere bir soruşturma komite oluşturulduğunu duyurdu.

*Birçok ülke İsrail’in suçlamaları ardından Unrwa’ya yardımlarını durdururken, İspanya yaptığı yeni bir açıklamada Unrwa'ya 3.5 milyon euro ek yardım göndereceğini açıkladı.

*Savaş 7 Şubat çarşamba günü beşinci ayına girerken İsrail, Hamas sorumlularının saklandığına inandığı bölgenin güneyindeki Han Yunus'u bir kez daha bombaladı. İsrail ordusuna göre Hamas'ın Gazze'deki lideri şu anda "kaçıyor" ve farklı yerlere saklanıyor.

*Hamas'a göre hava saldırıları daha güneydeki Refah'ı da hedef aldı ve bir anaokulunu vurdu. Kıtlık ve salgın hastalık tehdidi altındaki bir milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinli şu anda barınaklara ve derme çatma kamplara tıkılmış durumda.

*ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ateşkesi teşvik etmek amacıyla bölgede yeni bir tura başladı.

*İsrail Parlamentosu Başkanı Amir Ohana, Pazartesi günü Beyaz Saray'da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile yaptığı görüşmede İsrail'in hedefinin "Hamas'ın tamamen yenilgiye uğratılması" olduğunu savundu.

GAZZE’DE KİRLİ SU TEHLİKESİ

* Birleşmiş Milletler insani yardım kuruluşu OCHA, Gazzelilerin "sokaklardaki kanalizasyondan gelen kirli sel sularıyla doğrudan temas ettiği" yönündeki haberleri "son derece rahatsız edici" olarak nitelendirdi. OCHA son güncellemesinde Gazze'deki bir pompa istasyonunun "şu anda sular altında olduğunu ve bu durumun istasyon çevresinde bir hijyen krizine yol açma riski taşıdığını" belirtti.

LÜBNAN CEPHESİ

* Lübnan-İsrail sınırında Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmalar hız kesmeden devam ediyor. Dünya Göç Örgütü'ne göre güney Lübnan'da 76 binden fazla insan yerinden edildi. Bölge her gün İsrail ordusu tarafından bombalanıyor. Halihazırda ciddi bir ekonomik krizin pençesinde olan Lübnan, yerinden edilmiş insanlara bakmakta zorlanıyor.

YEMEN CEPHESİ

* Bir güvenlik şirketine göre Kızıldeniz'de Yemen açıklarında seyreden bir İngiliz gemisi gece saatlerinde bir insansız hava aracı saldırısı sonucu hafif hasar gördü ve ABD güçleri Yemenli isyancıları vurduklarını açıkladı. ABD Orta Doğu Komutanlığı (Centcom), ABD'nin gece boyunca Yemen'deki Husilere karşı yeni bir saldırı gerçekleştirdiğini ve patlayıcı yüklü iki deniz uçağını hedef aldığını duyurdu.