Göçmenler ABD baskısıyla Meksika’da durduruldu

ABD’ye doğru yürüyüşe geçen Honduraslı göçmenler, Beyaz Saray’ın baskısıyla Meksika’da durduruldu.

Kısa bir süre önce Guatemala’ya ulaşan yüzlerce Honduraslı göçmen, Cuma günü Meksika’ya girmeye çalıştı. Ancak ABD’nin baskısı üzerine Meksikalı yetkililer, göçmenleri geri püskürttü.

Meksika televizyonunda yayınlanan görüntülerde göçmenlerin Guatemala’yı Meksika’ya bağlayan bir köprü üzerinde durduruldukları görüldü.

Bazı göçmenler Guatemala’ya geri dönerken, bazıları da Suchiate nehri üzerindeki köprüde kaldılar.

ABD Başkan Donald Trump, göçmen karavanının ABD’ye ulaşması halinde Meksika ile olan sınırı kapatacakları ve Orta Amerika ülkelerine yardımı durduracakları tehdidinde bulundu. Trump, Cuma günü yaptığı açıklamada Meksikalıların çabalarına değer verdiğini ama yetersiz kalması halinde ABD ordusuna çağrıda bulunacağını söyledi.

Honduras Cumhurbaşkanı Juan Orlando Hernandez de Cuma akşamı, Guatemalalı mevkidaşı Jimmy Morales ile bir görüşme gerçekleştirerek, göçmenlere ve geri dönmek isteyenlere yardım etmek için sivil savunma personeli göndermek istedi.

Çetelerin şiddetinden dolayı 2 bin dolayında kişi Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’nın 180 kilometre kuzeyindeki San Petdo Sula’dan yola çıkmıştı. Sosyal ağlarda yapılan çağrılar üzerine yola çıkan göçmenler, bir kaç saat polisle karşı karşıya geldikten sonra Guatemala sınırına geçebilmişlerdi.

Guatemala ve Salvador’da olduğu gibi Honduras’ta da çeteler terör estiriyor. 9 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 68’i yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Honduras, dünyanın en şiddetli ülkelerinden biri olarak değerlendiriliyor.