Görüşmenin ardından Putin ve Trump'tan açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Helsinki'de gerçekleşen görüşme sona erdi. Putin, görüşmeyle ilgili olarak "Çok başarılı ve faydalı oldu" ifadelerini kullandı.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de liderler arasında yapılan ilk kapsamlı görüşmenin ardından gerçekleştirilen ortak basın toplantısında konuşan Putin, ikili ilişkileri ve uluslararası gündemdeki konuları ele aldıklarını belirterek, "Soğuk Savaş çok uzun süre önce sona erdi. Dünyadaki durum ciddi biçimde değişti. İkili ilişkilerdeki zorluklar için objektif bir gerekçe bulunmuyor" dedi.

Putin, "Başkan Trump ile Rus ve amerikan ticaretinin en önemli isimlerini bir araya getirmek konusunda hemfikir olduk" ifadelerini kullandı.

SURİYE’DEKİ DURUMA DİKKAT ÇEKİLDİ

Suriye'deki gelişmeleri istişare ettiklerini kaydeden Putin, Golan Tepeleri'ndeki durumun 1974'te İsrail ve Suriye arasında yapılan anlaşmaya uygun hale getirilmesi çağrısında bulundu.

Putin, Rusya ve ABD'nin Suriye'de çözümün liderliğini üstlenebileceğini söyleyerek, "Suriye'de barış ve uzlaşının tesis edilmesi görevinin yerine getirilmesi iki ülke arasındaki ortak başarılı çalışmanın örneği olabilir" dedi.

TRUMP: VERİMLİ DİYALOĞUMUZ OLDU

Putin’den sonra konuşan ABD Başkanı Donald Trump, ''Anlaşmazlık olan konuları detaylı olarak konuştuk, verimli diyaloğumuz çok iyi geçti'' dedi.

Trump, Putin'le görüşmelerinde sorunların ancak birbirini muhatap alma ve diplomasi ile çözülebileceğini teyit ettiklerini belirtti.

ABD-Rusya ilişkilerinin hiç olmadığı kadar kötü olduğunu, ama 4 saat önce zirveye girmeleriyle bunun değiştiğini dile getirdi.

Trump, Helsinki zirvesinin Rusya ile güçlü diyalog için sadece başlangıç olduğunu belirtti. Gelecekte Putin'le daha sık görüşmeyi temenni etti.