Google’un ‘sansüre ortaklık’ projesine karşı çağrı

Önde gelen uluslararası insan hakları kuruluşları, Google'un Çin’de faaliyet göstermek için sansüre uygun arama motoru projesine karşı çağrıda bulundu.

2010 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nden geri çekilen Google şirketi, bu ülkede yeniden tümüyle aktif olabilmek için bazı tavizler vermeye hazırlandığını duyurmuştu. Şirketin, Çin yönetiminin getirdiği sansür kurallarını dikkate alarak hazırladığı arama motoru ‘Dragonfly’, birçok kuruluştan tepki çekiyor.

Dragonfly projesiyle, 2010 yılından bu yana birçok servisi kapalı olan Google yeniden tümüyle aktif hale gelecek. Bu arama motoru, Çin yönetiminin getirdiği kısıtlamaları dikkate alarak hazırlanıyor.

Ancak aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün de olduğu çok sayıda kuruluş, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik ‘suçlara’ ortak olunacağı uyarısında bulundular. Af Örgütü’nün yanı sıra İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ile Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ile toplamda 14 kuruluş çağrıya imza attılar.

Google’un yanı sıra dünyanın önde gelen sosyal medya ağı Facebook ile sosyal paylaşım ağı Twitter gibi şirketlerin devletlerin baskıcı politikalarına uyarak, kullanıcılara sansür uyguladıkları biliniyor.