Guatemala’da Mayalara ait 61,480 yapı tespit edildi

Uluslararası arkeologlardan oluşan bir ekip, Guatemala’da Mayalara ait 61,480 yapıyı tespit etti. Yapıların 2000 metrekarelik bir alana yayıldığı belirtiliyor.

Uluslararası arkeologlar ekibi, Güney Amerika’nın Guatemala kentinde Mayalara ait 61,480 yapıyı tespit etti. 2000 kilometrekare alana yayılan yapılara ilişkin çalışma “Science” dergisinde yayınlandı.

Arkeologların, havadan yerin altındaki yapıları görmeyi sağlayan lazerli LiDAR sistemi kullanarak çalışmalarını yürüttüğü de belirtiliyor.

Çalışmanın 2016 yılında başladığı ve Maya Doğa ve Kültür Derneği tarafından da desteklendiği vurgulandı.

İki yıldır yapıların bulunduğu bölgeye 33.5 milyar lazer ışınının gönderildiği ve bölgenin tamamen tarandığı da belirtiliyor.

LiDAR’ın bu çalışma sonucunda bölgede M.Ö. 1000 ve 1500 yılları arasında yaşam izlerine rastlandığı da kaydedildi.

Yapıların bulunduğu bölgenin verimli ormanlık alan olduğu ve Mayalar döneminde kullanılırken, kilometre başına 80 ile 120 kişinin yaşadığının tespit edildiği de belirtiliyor.

Çağımız açısından bile bu rakamın çok yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

600-900 yılları arasında kilometre kare başına yapılan hesaba göre, bölgede yaşayan Mayaların sayısının 7 ile 11 milyon arasında olduğu da böylece tespit edilmiş oluyor.

Araştırmayı yazanlardan Philippe Nondédéo isimli analist, Maya topraklarının çok yoğun bir şekilde kullanıldığı belirterek, “Her tarafta insanlar var. Bu sonçları doğrulamak için gelen yeterince bilgi yok” açıklamasında bulundu.

Araştırmacılrın, şimdi ise uzaydan bir analiz yaparak, toprağın ve yaşam biçiminin nasıl organize edildiğini tespit etmek istiyor. Maya medeniyetinin nasıl yok olduğunu öğrenme amacıyla da çalışmanın yürütülmesi planlanıyor.