Güney Çin Denizi’nde ABD’ye karşı Çin tatbikatı

Çin hükümeti, hava kuvvetlerinin Güney Çin Denizi’nde “yüksek yoğunlukta” bir tatbikat gerçekleştirdiğini bildirdi. Bu tatbikat, ABD’ye açık bir mesaj olarak değerlendirildi.

Çin yönetimi, tarihi gerekçelerle Güney Çin Denizi’ndeki adaların neredeyse tümünde hak iddia ediyor ve bu nedenle diğer yıkı ülkeleri olan Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei ile de anlaşmazlık halinde. Mevcut statükoyu zan altına almakla suçlanan Çin, özellikle Güney Çin Denizi’ne savaş gemileri göndererek ve karakollar kurarak bölgeyi askerileştirmekle de suçlanıyor.

Çin’in hak iddiasına karşı çıkan ABD ise “seyahat özgürlüğü” adına Güney Çin Denizi’nde düzenli olarak operasyonlar yürütüyor.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ren Guoqiang, Çin Deniz Kuvvetleri’ne ait uçakların kısa bir süre önce “yüksek yoğunluklu” tatbikatlar gerçekleştirdiğini bildirdi. Sözcü, bu tatbikatların “pilotların teknik ve taktik düzeyi ile birliklerin çatışma kapasitelerini geliştirmenin” bir yöntemi olduğunu savundu.

Tatbikatın yeri ve tarihi tam olarak belirtilmedi. Çin’in tatbikatı ABD’ye yönelik açık bir mesaj olarak değerlendirildi. Temmuz ayının başında iki Amerikan uçak gemisinin sıradışı bir şekilde Güney Çin Denizi’ne girmesi gerilimi tırmandırdı.

Diğer bir gerilim kaynağı da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Temmuz ortasında Çin’in hak iddiasını “illegal” olarak nitelendirmesi oldu.

Bu konuda simdiye kadar resmi olarak “tarafsız” olduğunu iddia eden Pompeo, “Dünya Çin’in Güney Çin Denizi’ni kenti deniz imparatorluğu olarak ele almasına izin vermeyecek” dedi.

Ren Guoqiang ise ABD’nin bölgede kendisini “hakem” olarak değerlendirdiğini ancak “barışı sabote etmekten” başka bir şey yapmadığı tepkisinde bulundu.