Güney Sudan’da sivillerle askerler arasında çatışma: 127 ölü

Güney Sudan’ın kuzeyinde silahlarını teslim etmeyi reddeden yerel bir topluluğa ait gençler ile askerler arasında çıkan çatışmalarda en az 127 kişi öldü.

Güney Sudan ordusu tarafından yapılan açıklamaya göre son günlerde gençlerle askerler arasında çıkan çatışmalarda 82 sivil ve 45 asker öldü.

Bu çatışmalar Cumartesi günü Warrap eyaletinde başladı. Gelweng topluluğuna mensup gençlerin, hükümetin silahsızlanma operasyonuna katılmayı reddederek, Romik adlı bir alanda askeri noktaya baskın yaptığı belirtiliyor.

Çatışmalarda ayrıca 32 asker yaralanırken, Gelweng topluluğundaki yaralıların sayısı öğrenilemedi.

Çatışmaların başlamasına neden olanlar arasındaki iki askerin sorgulanmak üzere gözaltına alındığı kaydedildi. Askeri noktaya yönelik saldırıya katıldığından şüphe edilen üç genç ise aranıyor.

Hafif silahlara ilişkin Güney Sudan Eylem Ağı isimli sivil toplum örgütü yaptığı yazılı açıklamada, “Geçmişte hükümetin herhangi bir koruma planı oluşturmadan sivilleri silahsızlandırdığını gördük. Hemen sonrasında, bu topluluklar komşu topluluklara mensup kriminallerin yıkıcı saldırılarına uğradı” dedi. Eylem Ağı, hükümeti geçmişin hatalarını yapmamaya çağırdı.