Güvenlik Konseyi’nde ‘ateşkes’ diplomasisi

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Cuma günü öngörülen Suriye’de ateşkes oylamasını Cumartesi’ye erteledi. Tartışmalar sürüyor.

Güvenlik Konseyi, Cuma gününden beri özellikle Doğu Guta için sunulan ateşkes tasarısını oylamaya çalışıyor. Öngörülen oylama Cuma günü yapılamadı. Diplomatlar, Cumartesi saat 17.00’de oylamanın yapılacağını bildiriyor. Rusya’nın veto etmemesi için tasarı üzerine tartışmalar yürütülüyor, arabulucular taraflar arasında mekik dokuyor.

Kuveyt elçisi Mansur El Utaibi, karar tasarısının onaylanmaya çok yakın olduğunu söyledi. Utaibi, “Hedefe çok yakınız ama tartışmaya devam ediyoruz” dedi. Tasarı Kuveyt ve İsveç tarafından hazırlandı. Tartışmalar da bu iki ülke ile Rusya arasında yürütülüyor. Fransa arabuluculuk yapıyor.

Son tartışmaların ateşkesin hemen mi devreye gireceği yoksa karardan 72 saat sonra mı olacağı üzerinde yürütüldüğü belirtiliyor. Rusya özellikle silahlı grupların da ateşkese uyacağına dair garanti istiyor.

Doğu Guta’daki bombardımanlar ardından ateşkes tasarısı gündeme geldi. Doğu Guta’da son yedi gün içinde rejimin bombardımanlarında 500 sivilin öldüğü iddia ediliyor.