Hakkında dava açılan Netanyahu, ‘darbe’ iddiasında bulundu

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hakkında rüşvet ve yolsuzluktan dava açıldı. Netanyahu, kendisine karşı “darbe” yapıldığını savundu.

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, Perşembe günü yaptığı açıklamada Başbakan Netanyahu hakkında kriminal suçlar olan yolsuzluk, kaçakçılık ve güven suiistimalinden dava açıldığını duyurdu.

Adalet Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, başsavcının soruşturma açtığını bildirdi.

Netanyahu Başbakanlık ve İletişi Bakanlı görevleri sırasında bir telekomünikasyon şirketi ile ilgili davada yolsuzluk ve güveni kötüye kullanmakla suçlanıyor. Başbakan ayrıca, yasadışı bir şekilde lüks hediyeler almak ve hakkında daha iyi haberler çıkması için Yedioth Ahronoth gazetesi editörüyle anlaşma yapmakla suçlanıyor.

Karara ilişkin bir açıklamada bulunan Netanyahu "Burada olan biten, başbakana karşı bir darbe yapma girişimidir" iddiasında bulundu.

Yargı ve polisi kendisine karşı “yanlış” ve “siyasi motivasyonlu” suçlamalarla komplo kurmakla suçlayan Netanyahu, istifa etmeyeceğini belirterek, "Bu ülkeyi yasa uyarınca yönetmeyi sürdüreceğim" dedi. İsrail hukuku, Netanyahu’nun tüm yargı yolları tükenip ceza almadığı sürece istifa etmesini zorunlu kılmıyor.

Başbakan'ın temel siyasi rakibi olan merkezci İsrail Direnç Partisi lideri Benny Gantz, “İsrail’de darbe yoktur, daha ziyade içinde bulundukları iktidarın etrafına barikat kurmuş olanlar var” diyerek tepki gösterdi. Gantz, Netanyahu’nun istifasını istedi.

Başsavcı, İsrail açısından “üzüntü verici bir gün” olduğunu belirtti. Mandelblit, İsrail’de bir başbakan hakkında halen görevdeyken dava açan ilk savcı oldu. Eski Başbakan Ehud Olmert de bundan on yıl önce dava konusu olmuştu ancak görevini terk ettikten sonra dava açılmıştı. Benny Gantz da Twitter üzerinde bir başka açıklamasında İsrail için “çok üzüntü verici bir gün” ifadesini kullanırken, İsrail’de Twitter üzerinde en fazla paylaşılan etiket “Mutlu gün” (Yum Samer) oldu.

Perşembe günü İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, parlamentoyu bir başbakan adayı belirlemek için görevlendirmişti. Daha önce Netanyahu ve Gantz’a bu görevler verilmiş, ancak hükümet kurmada başarısız olmuşlardı.