Halep’te İsrail saldırısı: En az 42 ölü

İsrail'in Halep yakınlarında “Hizbullah’ın füze depolarına” yönelik olduğu iddia edilen saldırılarında en az 42 Şam askeri ve Hizbullah üyesinin öldüğü bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre İsrail'in Cuma günü şafak vakti Suriye'nin kuzeyindeki Halep bölgesini hedef alan saldırısında en az 36 Şam askeri ve 6 Hizbullah üyesi  öldü. 

Saldırıda Şam hükümetinin yanında yer alan "Hizbullah'a ait füze depolarının" hedef alındığı belirtildi. 

SOHR, Halep havaalanı yakınlarındaki bir bölgeyi hedef alan İsrail saldırılarında ayrıca onlarca askerin de yaralandığını açıkladı.

SOHR'a göre bu, yaklaşık altı ay önce Gazze'de savaşın başlamasından bu yana İsrail saldırılarında Şam ordusu için en ağır kayıp oldu. 

Şam hükümetine bağlı haber ajansı Sana'nın aktardığı bir askeri kaynak, saldırılarda "çok sayıda sivil ve askerin öldüğünü ve yaralandığını" belirtti. Aynı kaynak, "Düşman İsrail, Halep'in güneydoğusundaki Athriya'da çeşitli yerlere hava saldırısı düzenledi" dedi.

SOHR’a göre saldırılarda Halep yakınlarındaki Safira'da bulunan ve şu anda İran yanlısı grupların kontrolünde olan Suriye Savunma Bakanlığı'na ait fabrikalar da hedef alındı.

İsrail ordusu Suriye'deki savaşın başlamasından bu yana bu komşu ülkede yüzlerce hava saldırısı düzenledi ve özellikle İran yanlısı grupları hedef aldı. İsrail ve Filistinli Hamas arasında Ekim 2023'te Gazze'de başlayan savaştan bu yana saldırılar tırmandı. 

Aynı zamanda İsrail ve Hizbullah, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana İsrail-Lübnan sınırı boyunca her gün ateş teatisinde bulunuyor.

Sana'ya göre Perşembe günü de Şam'ın dış mahallelerinde bir konuta düzenlenen hava saldırısında iki sivil hayatını kaybetti ve saldırıdan İsrail sorumlu tutuldu.  Hedef alınan Sayyida Zeyneb bölgesi, Suriye'deki İran yanlısı grupların kalesi olarak kabul ediliyor.

İsrail 19 Mart'ta Şam'ın dış mahallelerinde Hizbullah'a ait silah depolarını hedef almıştı.

Mart ayında İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasından bu yana Lübnan ve Suriye'de "1.200'den fazlası" hava saldırısı olmak üzere "yaklaşık 4.500 Hizbullah hedefini" vurduğunu açıklamıştı.