Gazze yaşanmaz hale geldi: Ölü sayısı 27 bini aştı

Hamas Sağlık Bakanlığı savaşın 118’inci gününde verdiği yeni bilançoda İsrail saldırılarında ölü sayısının 27 bin 19’a yükseldiğini bildirdi.

Gazze Şeridi’nin denetimini elinde bulunduran Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı 7 Ekim’den bu yana çoğu kadın, çocuk ve genç olmak üzere 27 bin 19 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

Hamas ayrıca 66 bin 139 kişinin de yaralandığını bildirdi. Hamas’ın verdiği bilançolarda savaşçı kayıplarına ilişkin herhangi bir bilgi yer almıyor.

GAZZE YAŞANMAZ HALE GELDİ

Öte yanan Birleşmiş Milletler çarşamba günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki binaların yarısının hasar gördüğünü ve Filistin topraklarının "yaşanmaz" hale geldiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan bir rapora göre, bu dar toprak şeridini yeniden yaşanabilir hale getirmek için on milyarlarca dolar gerekecek.

UNCTAD araştırmacıları, yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerini kullanarak ve 7 Ekim'den önceki ve sonraki görüntüleri karşılaştırarak hasarın boyutunu tespit etti.

Birleşmiş Milletler Başkanı Antonio Guterres ve İnsani İşler Koordinatörü Martin Griffiths Çarşamba günü, İsrail'in ajansın bazı çalışanlarını Hamas'la bağlantılı olmakla suçlamasının ardından, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nı (UNRWA) savundu ve ajansı Gazze'ye yapılan yardımların "bel kemiği" ve "atan kalbi" olarak tanımladı.

GAZZE HALKI AÇLIKTAN KIRILIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Michael Ryan, Gazze'de büyük bir insani krize neden olan savaşın başlamasından neredeyse dört ay sonra yaptığı açıklamada, kuşatma altındaki Filistin topraklarındaki nüfusun "açlıktan kırıldığını" ve "çöküşün eşiğine itildiğini" söyledi.