Hindistan’da bir Nipah virüsü vakası tespit edildi

Hindistanlı bir üniversite öğrencisine Nipah virüsünün bulaştığı tespit edildi. Bu virüs geçen yıl Kerala eyaletinde 17 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Ülkenin güneyindeki Kerala eyaleti sağlık yetkilileri, 23 yaşındaki bir öğrencinin yüksek ateş nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ve durumunun kontrol altında olduğunu bildirdi.

Eyaletin Sağlık Bakanlığı, son iki hafta içerisinde sözkonusu öğrenci ile temas kuran 90’a yakın kişinin gözlem altına alındığını kaydetti. Bunlardan biri karantinaya alındı.

Yüzde 40 ila yüzde 75 oranında ölümcül olan Nipah virüsü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Ebola ve Zika virüslerinin yanında birinci derecede gözetim altında tutulması gereken hastalıklardan biri olarak değerlendiriliyor.

Güney ve Doğu Asya’da bilinen Nipah virüsü, yarasalar tarafından bulaştırılıyor. Hastalık genellikle sözkonusu virüsü taşıyan yarasaların bulaştırdığı besinler yoluyla insana geçiyor. Ancak bununla birlikte, yarasanın virüsü bulaştırdığı diğer hayvanlardan da insana bulaşabiliyor. WHO’ya göre daha sınırlı olsa da insandan insana da bulaşıyor. Mevcut durumda virüse karşı bir aşı bulunmuyor. Virüs ölümcül ensefalit (beyin iltihabı) ve komaya yol açabiliyor.

Kerala eyalet hükümeti, salgından kaçınmak için tedbirler almaya ve sakin olmaya çağırdı. Merkezi hükümet de bölgeye doktor ve ilaç gönderdi.

Geçen yıl Mayıs ayında eyalet genelinde 17 kişi Nipah virüsü nedeniyle hayatını kaybetmişti. Yetkililer bir ay sonra salgının sona erdiğini açıklamıştı. Nipah virüsü, ilk olarak 1999’da tespit edildiğinden bu yana Malezya, Bangladeş ve Hindistan’da 260’ı aşkın kişinin ölümüne neden oldu.