Hindistan’da yüz binlerce çay emekçisi 50 cent için grevde

Hindistan’dan tüm dünyaya ihraç edilen Darjeeling çayının üretiminde çalışan yüz binlerce emekçi, günlük sadece 50 cent daha fazla kazanabilmek için greve gitti.

Hindistan’ın doğusundaki Darjeeling adlı bölgede aynı adı taşıyan siyah çay türünün üretiminde 400 bini aşkın kişi çalışıyor. Her yıl tüm dünyaya on bin tonun üzerinde ihraç edilen Darjeeling çayı, aynı zamanda Hindistan’da da tercih ediliyor.

Ancak Himalaya eteklerindeki 370 kadar farklı alanda Darjeeling ekiminde çalışan yüz binlerce kişi, emeklerinin karşılığını alamıyor. Çay ekiminde çalışanları temsil eden sendikaların kararıyla dün 3 günlük bir grev başlatıldı.

Çay emekçileri halen günlük 169 rupi (2 euro 10 cent) olan ücretlerinin beşte bir oranında arttırılmasını ve 203 rupiye (2 euro 60 cent) çıkarılmasını talep ediyor.

Muson yağmurları nedeniyle üretimin en yüksek seviyesine çıktığı bir dönemde yapılan greve ilişkin konuşan Batı Bengal eyaleti bakanlarından Gautam Dev, çay emekçilerinin maaşlarının arttırılması konusunda çözüm aradıklarını söyledi.