Hollanda ile Rusya arasında siber savaş!

Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld, ülkesinin Rusya ile siber savaş halinde olduğunu açıkladı.

Hollanda istihbaratı, Ekim ayı başında yaptığı 4 Rus ajanı sınırdışı ettiklerini açıklamıştı. Olay Nisan ayına dayanıyordu. Hollanda’ya göre Rus ajanlar Lahey’deki Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (KSYÖ) yönelik siber saldırı hazırlığı yapıyorlardı.

Hollanda NPO radyo-televizyon kanalında bir programa katılan Savunma Bakanı Bijleveld, “Yaşananlar gerçekten çok tehlikeli” dedi. Bir gazetecinin Rusya ile Hollanda arasındaki durumun “siber savaş” olup olmadığını sorması üzerine Bijleveld, “Evet, durum bu” dedi.

Moskova, KSYÖ’ye yönelik siber saldırı iddiasını sıkı bir şekilde reddederken, Pazartesi Rusya’dan yapılan bir açıklamada dört Rus ajanının sınırdışı edilmesi bir “yanlış anlama” olarak değerlendirildi. Rusya Dışişleri Bakan Sergey Lavrov, “rutin bir seyahat” demekle yetindi.

Bijleveld ise “İnsanlar farklı biçimlerde her gün yaşamımıza müdahale etmeye, demokrasimizi etkilemeye çalışıyor” dedi.

Savunma Bakanı, “Bu alandaki saflıktan kurtulmamız ve tedbir almamız gerekiyor. Bu nedenle Rus ajanların siber saldırı teşebbüsünü kamuoyuna açıklamak önemliydi” şeklinde konuştu.

Rus ajanlarının saldırı hazırlığı yaptığı iddiası, KSYÖ’nün Londra’da eski Rus ajan Sergey Skripal’ın zehirlenmesine ilişkin soruşturma yürüttüğü bir zamana denk geldi. Londra, Skipral’ın Rus askeri istihbaratı GRU ajanları tarafından zehirlendiğini düşünüyor. Moskova ise reddediyor. KSYÖ ayrıca Suriye’nin Duma bölgesine kimyasal silahlı saldırı iddiasını soruşturduğu belirtiliyor. Batılılar bu saldırıdan da Moskova desteğindeki Suriye güçlerini sorumlu tutuyor.

Hollandalı Bakan, bu olayların ardından sipergüvenlik alanına önemli bütçe ayırdıklarını belirtirken, NATO’nun da Hollandalı “siber askerleri” kullanmasını önerdi. Bakan, bu önerinin aktif bir şekilde incelendiğini sözlerine ekledi.