Hollanda mahkemesi F-35 parçalarının İsrail'e teslimatını askıya aldı

Hollanda'da bir mahkeme pazartesi günü verdiği kararla insan hakları örgütlerinin taleplerini haklı bularak Hollanda'nın İsrail'in Gazze Şeridi'nde kullandığı F-35 savaş uçaklarına parça tedarikini durdurması gerektiğine hükmetti.

Lahey'deki Temyiz Mahkemesi, "Mahkeme, Devletin bu kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde F-35 parçalarının nihai varış noktası olan İsrail'e tüm fiili ihracatını ve transit geçişini durdurmasını emretmektedir" dedi.

Mahkeme, bu parçaların İsrail ve Hamas arasındaki savaş sırasında sivilleri vurarak uluslararası insancıl hukuku ihlal eden eylemlerde kullanılma riski bulunduğunu tespit etti.

Mahkeme ayrıca, Hollanda hükümetinin bu davada tehlikede olduğunu düşündüğü ABD ve İsrail ile iyi ilişkilerin sürdürülmesinin, parçaların ihracatına devam etmek için iyi bir argüman olmadığına karar verdi.

Mahkeme böylece bu davada ilk derece mahkemesinin verdiği kararı bozmuş oldu. Lahey Bölge Mahkemesi aralık ayında, parçaların temin edilmesinin öncelikle yargıçların müdahale etmemesi gereken siyasi bir karar olduğuna hükmetmişti.

İnsan hakları örgütlerinden oluşan bir kolektif, bu belgelerin sağlanmasının İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta uluslararası hukuku ihlal ettiği iddiasına katkıda bulunduğunu belirterek davayı açmıştı. Dava, ABD'ye ait olan ve Hollanda'da depolanan, buradan da ihracat anlaşmaları kapsamında İsrail dahil ortak ülkelere gönderilen F-35 parçalarıyla ilgili.

Hollandalı yetkililer Kasım ayında, ABD öncülüğünde tüm ortak ülkelerin F-35'leri için yedek parça tedarik etme operasyonunun bir parçası olarak yapılan teslimatlara müdahale etme hakları olup olmadığı konusunda net olmadıklarını belirtmişlerdi.