Almanya ve Avusturya’da 'Türkiye ile silah kardeşliğine' tepki

Türk devleti için tank üretme kararı alan, Almanya’nın en büyük silah üreticisi Rheinmetall’ın Almanya ve Avusturya'da bulunan fabrikaları önünde protesto gösterileri düzenlendi.

Almanya’nın silah devi Rheinmetall, Federal Alman hükümetinin onayıyla Erdoğan rejimiyle ortak tank ürütme işine girmişti. Erdoğan sarayında Rheinmetall’in yöneticilerini ağırlarken, Efrîn işgali öncesi Türk ordusunun tankları da modernize edilmişti.

Ayrıca şirketin ürettiği Leopard 2 tanklarıyla Efrîn’de uluslararası yasalar çiğnenerek birçok suça imza atılmıştı. Türkiye’nin yanı sıra son 10 yılda Suudi Arabistan, Cezayir ve Umman gibi sorunlu ülkelerle de “silah kardeşliğini” sürdüren Rheinmetall’e Avrupa çapında tepkiler artıyor. Son dönemlerde Rheinmetall’in Almanya’daki fabrikaları önünde gerçekleşen sivil itaatsizlik eylemleri Avusturya’ya da yayıldı. 

Almanya’nın Unterlüß kentinde bulanan Rheinmetall fabrikasına giden yol bir grup aktivist tarafından kapatıldı. Efrîn işgalinin yıl dönümü nedeniyle gerçekleşen eylemde Türk devleti için silah üretilmesi protesto edildi. Unterlüß’deki fabrikanın Rheinmetall’in en büyük üretim yerlerinden birisi olduğuna dikkat çeken aktivistler, “Dünya çapında insan ölümünün önüne geçilmesi için bu silahlarla üretim yapılmasına son verilmeli” çağrısını yaptılar.

‘BİRKAÇ SAAT DE OLSA SİLAH ÜRÜTEMİNİ ERTELEDİK’

Yolun kapalı olması nedeniyle sabah vardiyası işçileri gecikmeli olarak fabrikada iş yapmak zorunda kalırken, aktivistler “Bu sivil itaatsizlik eylemimizle birkaç saat gecikmeli de olsa dünyanın herhangi bir yerinde insanları öldürecek silahların üretimini geçiştirdik” şeklinde görüş belirttiler.

Benzer bir sivil itaatsizlik eylemi de Avusturya’nın Vehicle kentinde bulanan Rheinmetall’ın fabrikası önünde gerçekleşti. Avusturyalı sol gruplar tarafından gerçekleşen protestoda Rojava ile dayanışma amacıyla Kürt özgürlük mücadelesinin büyük bir bayrağının bulunduğu bir pankart açıldı. Pankartta “Rojava ile dayanış-Bijî berxwedan” yazısı dikkat çeken aktivistler, Rheinmetall’ın başta Türkiye olmak üzere hiçbir ülke için silah üretmemesi gerektiği belirtildi.