Hudeyda’da sokak çatışmaları sabah saatlerinde başladı

Yemen’in Hudeyda kentinde sokak çatışmaları bugün sabah saatlerinden itibaren başladı.

Şii Husi milislerinin denetiminde olan Yemen’in Hudeyda kentinde bugün sabah saatlerinden itibaren sokak çatışmaları başladı.

AFP’ye konuşan devlet yanlısı güçler, kentin denetimini ele geçirmek istediklerini belirtti.

Askeri bir kaynak ise, hedeflerinin “kentin sokaklarını asilerden temizlemek istiyoruz” dedi.

Kızıl deniz kıyısında olan kent, ülkenin deniz yolu ile yapılan ticaretin dörtte üçünün geçiş noktası olduğu büyük bir önem taşıyor.

Devlet yanlısı güçler bugün sabah saatlerinde 22 Mayıs Hastanesi bölgesinin güneyindeki mahallelere girdi. Çatışmaların ise kentin turistik merkezlerinden biri olan El Waha çevresinde yoğunlaştığı da belirtiliyor.

Bölgede yaşayanlar silah ve bombardıman sesleri duyduğunu belirtti.

Bölgede yaşayan bir kişi ise hafta sonu yaşanan çatışmalardan dolayı 3 kişinin yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığını belirtti. Aynı kişi, “Çok yorulduk, güvenliğimiz tehlikede, paramız yok ve bu kez hiç kimse bölgeden çıkamayacak. İmkanlarımız yok ve çok tehlikeli bir durumda yaşıyoruz” diye konuştu.

Cuma günü devlet yanlısı güçler Husi milislerin denetiminde olan 22 Mayıs hastanesini ele geçirmişti.

Dünkü çatışmalar öncesinde sağlık ve askeri kaynaklar 43’ü Husi milis, 18’i devlet yanlısının öldüğünü açıkladı.

Hudeyda’dan bir doktor yaralı onlarca Husi milisin de Sana’daki hastanelere kaldırıldığını belirtti.

Hudeyda’ya yönelik devlet yanlısı güçlerin operasyonu Haziran ayında başladı. Ancak 1 Kasım’dan bu yana yoğunlaştı. 11 günde 443 kişi ölürken, çok sayıda kişi de yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Yemen’de çatışmaların başladığı 2015’ten bu yana çoğu sivil 10 bin kişi yaşamını yitirirken, 56 bin kişi ise yaralandı. İnsani yardım örgütleri ise ölü ve yaralı sayısının belirtilenin çok çok üstünde olduğuna dikkat çekiyor.