Hudeyde’de operasyon ‘yeni emre kadar’ durduruldu

Yemen’in liman kenti Hudeyde’de operasyon yürüten hükümet güçleri, “yeni bir emre kadar” operasyonun durdurulması talimatı aldıklarını açıkladı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu desteğindeki hükümet güçlerini yöneten komutanlar, operasyonu durdurduklarını bildirdi. AFP’ye konuşan farklı birliklerin üç komutanı, yeni bir emre kadar tüm operasyonları durdurduklarını

Aralarından biri, Husi milislerinin herhangi bir hareketinde operasyona yeniden başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Hudeyde’de Pazartesi gününden beri çatışmaların şiddetinde net bir düşüş yaşandı.

Gün içinde Koalisyonun temel ayaklarından biri olan Birleşik Arap Emirlikleri de Yemenli güçler arasında BM öncülüğünde İsveç’te planlanan müzakereleri desteklediklerini açıklamıştı.

Hudeyde operasyonu Haziran ayında başlatılmıştı. Ancak uluslararası arabulucuların girişimleri sonucu yaz aylarında çatışmalar durmuştu. BM, tarafları Eylül ayında Cenevre’de bir araya getirmeye çalıştı ancak, yeterli garanti verilmemesi nedeniyle Husi heyeti Cenevre’ye gitmedi.

Son operasyona 1 Kasım’da start verildi. Geçen iki hafta içerisindeki yoğun bombardımanlar ve çatışmalarda her iki taraftan 600 dolayında kişi öldü. Kurbanlar arasında siviller de var.

Hudeyde stratejik bir öneme sahip. Zira, ülkeye gönderilen uluslararası yardımın dörtte üçü bu limandan geçiyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pazartesi günü yaptığı açılamada bu limanın yıkılmasının tam anlamıyla felaket bir duruma yol açacağı uyarısında bulundu. BM, Yemen’deki durumun dünyanın en ağır insani krizi olarak değerlendiriyor. Ülke nüfusunun yarısı, diğer bir ifadeyle 14 milyon kişi açlık çekiyor.

Yemen’de İran destekli Husiler, 2014’ten bu yana başkent Sana ile ülkenin kuzeyindeki bir çok bölgeyi denetiminde bulunduruyor. Arap Koalisyonu da Husileri durdurmak ve Yemen’de hükümet güçlerini yeniden yerleştirmek için Mart 2015’te müdahaleye başladı.