Hudeyde, Yemen'de koleranın 'merkez üssü' haline geldi

Yemen’in batısındaki Hudeyde’de çatışmaların artmasıyla birlikte kolera vakalarının da üçte katlandığı bildirildi.

Sivil toplum örgütü Save the Children, Hudeyde’de kolera vakalarının yüzde 170 oranında arttığını belirtti. Haziran ayında 497 vaka yaşanırken, Ağustos ayında vaka sayısı 1.342’ye çıktı.

Save the Children, kolera vakalarının artışını Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteğindeki hükümet güçleri ile Husi milisleri arasında çatışmaların yoğunlaşmasına bağladı.

Sivil toplum örgütü, Hudeyde’nin Yemen’de kolera hastalığının “merkez üssü” haline geldiğini belirtti. Şüpheli vakaların yüzde 30’unun 5 yaşın altındaki çocuklardan oluştuğu belirten Save the Children, beslenme sorunu yaşayan 100 bin çocuğun hastalığa yakalanabileceği ve ishal veya kolera gibi hastalıklardan ölebileceği uyarısında bulundu.

Hudeyde’deki kolera vakalarında yaşanan artışın, ülke genelindeki eğilimi de doğruladığını belirten sivil toplum örgütüne göre, yılın başından bu yana Yemen’de 23 bini aşkın kolera vakası tespit edildi.

Pazartesi günü BM İnsani İşler Bürosu, Nisan 2017 ile Eylül 2018 arasında 2 bin 451 kişinin koleradan öldüğü ve 1.2 milyon şüpheli vaka tespit edildiğini açıkladı.

Birlemiş Milletler Ağustos ayında yaptığı bir açıklamada Yemen’de 2016 ve 2017’den sonra üçüncü dalga kolera salgını yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.

Save the Cilhdren, çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle sağlık ve su tesislerinin zarar görebileceği ve bunun sonucunda halkın sağlığının etkilenebileceği endişesini dile getirdi.

Hudeyde limanı, dış yardıma bağımlı Yemen’de milyonlarca insan için hayati bir önem taşıyor. İnsani yardımların yüzde 70’ine yakını ve Yemen’in kuzeyindeki neredeyse tüm ticari besin stokları Hudeyde ve hemen kuzeyindeki Saleef limanlarından içeriye giriyor.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. 22 milyon kişilik nüfusun yüzde 75’i insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.