Hükümetten düşürülen Rajoy siyasi yaşamdan çekildi

İspanya’da gensoru ile iktidardan düşürülen eski Başbakan Mariano Rajoy, siyasetten tamamen çekildiğini açıkladı.

Eski Başbakan, Salı günü Halk Partisi başkanlığından istifasını açıkladıktan sonra, bu kez siyasi yaşamdan tamamen çekildiğini bildirdi.

Özel bir radyo kanalına konuşan Rajoy, “Beni niyetim siyaseti nihai bir şekilde bırakmaktır. Yaşamda, siyasete adanmanın dışına yapılacak başka şeyler var” dedi.

Rajoy, Sosyalist Parti’nin gensorusu üzerine Cuma günü parlamento tarafından düşürülmüştü. Muhafazakar Rajoy’un yerine sosyalist Pedro Sanchoz hükümetin başına getirildi.

Yaklaşık 15 yıldır İspanya sağının merkezi figürü olan Rajoy, ilk olarak 1981 yılında Galiçya’da seçildi. 2004 yılında Halk Partisi’nin başına geçen Rajoy, Aralık 2011’de hükümetin başına seçildi. Düşürülene kadar da bu görevde kaldı.

Kötü yönetimi nedeniyle Başbakanlığı boyunca büyük krizlerle karşı karşıya kaldı. Resesyondan sonra sert kemer sıkma politikaları dayattı, 2016’da aylarca siyasi tıkanma yaşandı. 2017 yılında ise Katalonya krizi baş gösterdi. Tüm bu krizlerin ardından gensoru ile düşürülmesi beklenmiyordu. Hakkındaki bir yolsuzluk davasında mahkum olduktan sonra, parlamentoda yapılan oylamada sol partilerin desteği ile muhafazakar hükümet düşürüldü.