Husiler Kızıldeniz’de ABD savaş gemisini hedef aldı

ABD ordusunun bir füze düşürdüğünü açıklamasından saatler sonra Yemenli Husi isyancılar çarşamba günü Yemen açıklarında bir ABD savaş gemisini hedef aldıklarını iddia etti.

Husiler tarafından yapılan açıklamada "Kızıldeniz'deki ABD destroyeri USS Gravely'e birkaç uygun deniz füzesi ateşledikleri" belirtildi.

ABD ordusunun Orta Doğu Komutanlığı (Centcom) daha önce yaptığı açıklamada salı günü Yemen’in başkenti Sana saatiyle 23:30'da Husilerin kontrolündeki bölgelerden Kızıldeniz'e doğru bir gemi savar füzesi atıldığını bildirmişti. Açıklamada, "Füze USS Gravely (DDG 107) tarafından vuruldu. Herhangi bir yaralanma ya da hasar rapor edilmedi" dedi.

Pentagon'a göre Yemen topraklarının büyük bir bölümünü kontrol eden Husiler 19 Kasım'dan bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemilere yönelik 35'ten fazla saldırı düzenleyerek dünya ticareti için hayati önem taşıyan bu bölgedeki deniz trafiğini sekteye uğrattı.

İran'a yakın Husiler, 7 Ekim'de Hamas-İsrail savaşının başlamasından bu yana Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerle "dayanışma içinde" İsrail bağlantılı gemilerin Yemen açıklarında seyretmesini engellemek istediklerini belirtiyorlar.

İsrail'in başlıca müttefiki olan ABD ise, Kızıldeniz'e savaş gemileri konuşlandırırken, ocak ayında bazıları İngiltere ile birlikte olmak üzere Husi mevzilerine karşı birkaç saldırı gerçekleştirdi.

Husiler çarşamba günü Gazze'deki savaş sona erene kadar saldırılarına devam edeceklerini tekrarladılar.  

Açıklamada, "Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde ülkemize yönelik saldırıda yer alan tüm Amerikan ve İngiliz savaş gemileri meşru müdafaa hakkı çerçevesinde hedef alınacaktır" denildi.