Husiler son 72 saatte gerçekleşen altı saldırıyı üstlendi

Yemenli Husi isyancılar son 72 saat içinde altı saldırı düzenlediklerini belirterek Yemen açıklarındaki gemileri ve "İsrail hedeflerini" hedef almak üzere insansız hava araçları ve balistik füzeler kullandıklarını iddia ettiler.

Husi askeri sözcüsü Yahya Sari yaptığı açıklamada, "son 72 saat içinde çok sayıda balistik füze ve insansız hava aracıyla altı askeri operasyon gerçekleştirdiklerini" belirtti.

Aynı kaynağa göre Husiler dört gemiyi hedef aldı. Bunlar şöyle sıralandı: Aden Körfezi'ndeki Amerikan gemisi (Maersk Saratoga), Kızıldeniz'deki Amerikan (Apl Detroit) ve İngiliz (Huang Pu) gemileri ve İsrail'e atıfta bulunarak işgal altındaki Filistin'e giden ‘Pretty Lady’.

"Hava kuvvetleri Kızıldeniz'de iki Amerikan destroyerini hedef aldı" diye ekleyen sözcü, bir başka saldırıda da "işgal altındaki Filistin'in güneyindeki Umm el-Raşraş bölgesinde bir dizi İsrail hedefinin" vurulduğunu iddia etti. 

Kasım ayından bu yana Husiler Yemen açıklarında ticari ve bazen de askeri gemilere yönelik saldırılarını arttırarak birçok armatörü dünya ticaretinin yüzde 12'sinin gerçekleştiği bu bölgeden uzak durmaya zorladı.

Ülkenin büyük bölümünü kontrol eden ve İran tarafından desteklenen Husiler, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Hamas'a karşı savaş yürüttüğü Gazze Şeridi'nde bulunan Filistinlilerle dayanışma içinde hareket ettiklerini belirtiyor. 

İsrail'in başlıca müttefiki olan Washington, Aralık ayında deniz trafiğini "korumak" için çok uluslu bir koalisyon kurdu ancak saldırılar durmadı. 

Ocak ayının ortasından bu yana Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık, Husilerin mevzilerine yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirmişti. Husiler de başlangıçta "İsrail bağlantılı" gemileri hedef aldıklarını ifade ederken, Amerikan ve İngiliz gemilerini "meşru hedef" olarak belirledi.