Irak, ABD’nin İran’a yaptırımlarından etkilenmek istemiyor

Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı Berhem Salih, ABD’den İran’a yaptırım uygularken Irak’ın içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik durumu hesaba katmasını istedi.

ABD yönetimi, Pazartesi günü İran’a yönelik daha önce askıya alınan tüm yaptırımları yeniden uygulamaya koydu. ABD Başkanı Donald Trump yönetimi Mayıs ayında İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra, yaptırımlara dönme kararı almıştı.

Sekiz ülkeye geçici olarak ayrıcalık tanıyan ABD yönetimi, Irak’ın 45 günlük bir dönem boyunca İran’dan enerji tedarik etmeye devam edebileceğini belirtti. Bu ithalatlar, dolar bazında yapılmadığı sürece gerçekleştirilebilir.

ABD’nin yeni yaptırımları özellikle İran’ın petrol sektörünü hedefliyor. Böylece İran, döviz ve mali girdilerden mahrum bırakılmak isteniyor.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Kuveyt ziyareti sırasında yaptığı açıklamada “ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarından Irak’ın etkilenmesini istemiyoruz” dedi.

Irak’ın tüm komşuları ve uluslararası toplum ile “dengeli ilişkiyi” sürdürmek istediğini belirten Salih, “İran komşu bir ülkedir ve İran ile istikrarlı iyi ilişkilere sahip olmak bizim çıkarımızadır” diye ekledi.

Irak, özellikle yıllarca DAİŞ’e karşı yürütülen savaşın ardından ekonomisini ve çok sayıda al yapısını yeniden inşa etmeye ihtiyaç duyuyor. Ülkedeki yolsuzluk ve kötü yönetim, bu sorunları daha da ağırlaştırdı.

Irak Merkez Bankası yöneticileri Ağustos ayında yaptıkları açıklamada Irak ekonomisinin geniş bir şekilde İran ekonomisine bağımlı olduğunu hatırlatmışlardı.